De schepenen Katrin Kempenaers en Sus Vissers helpen bij het planten van inlandse bomen en struiken. 

De schepenen Katrin Kempenaers en Sus Vissers helpen bij het planten van inlandse bomen en struiken. © rr

Berk, spork en hazelaar vervangen fijnspar en Amerikaanse eik bij Franciscanessen

Wuustwezel -

Stichting Kempens Landschap vervangt de fijnsparren en Amerikaanse eiken door inlands plantgoed in het domein Franciscanessen in Gooreind.

“Het bos achterin het park, waar voordien vooral fijnsparren en Amerikaanse eiken stonden, wordt geleidelijk aan omgevormd tot een gevarieerd bos met inheemse loofbomen”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie en covoorzitter van Kempens Landschap. “Bosgroep Antwerpse Gordel helpt Kempens Landschap en de gemeente Wuustwezel hierbij.”

De voorbije jaren werden al meerdere delen van het bos aangepakt. In twee jaar werden achteraan het domein de Amerikaanse eiken en de fijnsparren gekapt. Een deel van de fijnsparren was aangetast door de letterzetter, een schadelijke kever die in heel Vlaanderen huishoudt. De Amerikaanse eiken werden gekapt omwille van hun invasieve karakter, waarbij zij inheemse soorten geen kans geven om te groeien en op termijn zorgen voor een eentonig bos met weinig natuurwaarde.

“Om op de kaalgekapte plekken de ontwikkeling van een nieuw bos een duwtje in de rug te geven, werd in januari 2020 al een eerste stuk bos opnieuw geplant”, vult gedeputeerde Kathleen Helsen aan. “Nu is een tweede stuk aan de beurt. Verspreid worden gemengde groepjes aangeplant van berk, hazelaar, spork en boswilg.” Rondom de jonge aanplant word ook een tijdelijk wildraster gezet. Dit moet ervoor zorgen dat het aanwezige wild, vooral reeën, in het gebied de kans niet krijgt om zich tegoed te doen aan de jonge boompjes en struikjes.

“We zijn blij met de nauwe samenwerking met Stichting Kempens Landschap en de Bosgroep Antwerpse Gordel”, besluit burgemeester Dieter Wouters (CD&V). “Park Franciscanessen kan verder groeien.”

Het park Franciscanessen in Gooreind is een historisch domein waar vroeger zusters werden voorbereid om op buitenlandse missie te vertrekken. In 2012 werd het aangekocht door Kempens Landschap en opengesteld voor bezoekers. Sindsdien worden geregeld beheerwerken uitgevoerd. Hiervoor kwam er een geïntegreerd landschaps- en bosbeheerplan. (vw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio