©  EPA-EFE

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: “We moeten praten over vaccinatieplicht”

De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronavaccin, vindt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast.

mtmBron: BELGA

Het is niet aan haar om een vaccinatieplicht voor te stellen of aan te bevelen, onderstreept Von der Leyen. Dat is aan de EU-landen zelf. Sommige daarvan, zoals Oostenrijk en Duitsland, bereiden een verplichte inenting inmiddels voor.

“Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU”, zegt de commissievoorzitter. “Dit vergt een gezamenlijke aanpak.”

In België is er enkel vaccinatieplicht voor mensen in de zorgsector. Wie op 1 april 2022 nog niet gevaccineerd is, zal zijn arbeidsovereenkomst automatisch verbroken zien en meteen terugvallen op een volledige werkloosheidsuitkering. Over een mogelijke verplichte vaccinatie van de brede bevolking is nog niets beslist.

LEES OOK. Vlaamse vakbonden plannen geen acties tegen vaccinatieplicht in zorg, maar trekken wel aan alarmbel: “Laat het systeem toch niet imploderen”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio