© Bert De Deken, Koen Fasseur

Boeren met tractoren in colonne vanuit Noorderkempen naar Geel voor protest tegen “te strenge regels”

Wuustwezel/ Kalmthout -

Woensdagvoormiddag trokken 150 boeren met hun tractoren vanuit Wuustwezel naar Geel. “Strenge regels in verband met het gebruik van onze gronden brengen onze broodwinning in gevaar.”

De boeren verzamelden op het bedrijfsterrein aan de Kampweg. Daar sloten landbouwers uit Essen, Stabroek en Kalmthout bij aan. In colonne ging het via Brecht naar Geel. In Brecht stonden nog eens 65 boeren klaar om aan te sluiten.

Een voedselpakket voor de lange tocht naar Geel.

Een voedselpakket voor de lange tocht naar Geel. © Neel Vermeiren

“De Noorderkempen is één van de meest geschikte regio’s in Europa om aan landbouw te doen”, vertelt Sabina Vandeweyer, die zelf een bedrijf uitbaat in Wuustwezel. “Hier zijn veel vooruitstrevende bedrijven. We zitten hier nog in een zeer actieve landbouwstreek, waar dan ook veel landbouwers getroffen zullen worden! En niet alleen landbouwers, ook vele toeleveranciers hier uit de streek en elders. Ik noem er maar enkelen: loonwerkers, dierenartsen, landbouwmachineverdelers, voederleveranciers, constructiebedrijven, agrovoedingsindustrie, veilingen.”

De colonne maakt zich klaar voor de tocht naar Geel

De colonne maakt zich klaar voor de tocht naar Geel © Neel Vermeiren

“Wij zijn door de overheid al meerdere malen overvallen met strenge regels omtrent het gebruik van onze gronden. Dit zijn wel onze eigendommen, betaald met zelf verdiende centen. De kandidatuur Nationaal Park Kalmthoutse heide kan beschikken over geld van Europa, de Overheid, Vlaanderen. Dat rekent toch wel anders. Wij kunnen niet instemmen met een Nationaal Park in onze regio, dat landbouw praktisch uitsluit.”

“Er zijn nieuwe regels die onze toekomst hypothekeren”, vult Roger Aernouts aan. “Een groot deel van de consumenten beseft niet dat wij in de eerste plaats zorgen voor hun dagelijks, vers en lokaal eten. Moesten wij allemaal stoppen met produceren, dan zouden ze moeten inboeten op kwaliteit en op de prijs van hun voedsel. En de korte keten tussen producent en verbruiker is nog altijd de meest klimaatvriendelijke.”

Een kleine delegatie landbouwers nodigde het schepencollege en de burgemeester van Wuustwezel uit op het bedrijf van Paul Anthonissen “ Noordwateringshoeve” om hun bezorgdheden in verband met de kandidatuur Nationaal Park van het grenspark Kalmthoutse heide, de leidingstraat en de klimaatbossen kenbaar te maken.  (vw)

Boeren overleggen wat de toekomst zal brengen.

Boeren overleggen wat de toekomst zal brengen. © Neel Vermeiren

150 tractoren vertrokken vanuit Wuustwezel.

150 tractoren vertrokken vanuit Wuustwezel. © Neel Vermeiren

Vastgoed

Jobs in de regio