© Koen Fasseur

Brechtse tractoren op weg naar grote boerenbetoging in Geel: “Heel bang voor toekomst”

Brecht, Regio -

Vanop Kraaienhorst sloten 62 Brechtse landbouwers zich vanmiddag aan bij de protestcolonne waaraan al 65 boeren uit Kalmthout en 150 uit Wuustwezel deelnamen. Een colonne tractoren van zowat een kwartier lang trok verder via Malle, Lille, Herentals naar Geel. Daar protesteren rond 14u ruim vijfhonderd boeren uit de provincie Antwerpen tegen het uitblijven van een regelgeving rond de emissie van stikstof.

“Tegen het einde van het jaar was ons een wettelijk kader rond stikstofemissie beloofd, maar het is nu al december en we hebben nog niets gezien. Veel landbouwers moeten hun omgevingsvergunning vernieuwen en kunnen dat niet doen zolang er geen kader is. We zijn dus bang voor onze toekomst”, reageert voorzitter Lode Van Rompaey (32) van de Groen Kring Brecht.

“Zolang er geen beleid is, weten we niet hoeveel dieren we kunnen houden. Voor landbouwers gelden er ook strengere emissienormen dan voor de industrie, wij mogen maar 0,1% stikstof uitstoten, de industrie 1%”, weet de jonge landbouwer.

Brechtse boeren verzamelen op Kraaienhorst. Ook voor hen is de maat vol.

Brechtse boeren verzamelen op Kraaienhorst. Ook voor hen is de maat vol. © Koen Fasseur

Natuur versus landbouw

“We krijgen ook de indruk dat de boeren de Zwarte Piet krijgen doorgeschoven inzake de vervuiling, maar hoe zit het dan met de fossiele brandstoffen? Wij werken met natuurlijke processen, en hebben al heel wat inspanningen gedaan om de emissie te beperken.”

Een ander probleem dat Lode Van Rompaey aanhaalt is de groei van het aantal natuurgebieden: “We zijn hoegenaamd niet tegen natuur, maar omdat er alsmaar meer bijkomen, schuiven ze ook dichter naar onze landbouwgronden toe waardoor het des te moeilijker wordt om nog een vergunning te krijgen.”

Muurvast beleid

Daarom sluit ook de Brechtse Groene Kring vandaag aan bij de Vlaamse tractorenactie, een gezamenlijk initiatief van Boerenbond, Ferm voor agravrouwen en Groene Kring. “We pikken het niet dat de regering blijft spelen met onze toekomst, we zijn bang voor wat er op ons afkomt.”

De colonne tractoren zwol in Brecht dat tot een kwartier lang.

De colonne tractoren zwol in Brecht dat tot een kwartier lang. © Koen Fasseur

De Groene Kring krijgt in hun protest ook de steun van de gemeente. “Door het ontbreken van een Vlaams stikstofkader staan wij als gemeente al een jaar met onze rug tegen de muur inzake vergunningenbeleid. Dat zit muurvast. Ik begrijp de boeren en steun hen in deze actie”, benadrukt schepen van Landbouw Frans Van Looveren (CD&V). Hij kwam in Kraaienhorst de boeren een hart onder de riem steken.

 (Elke Lamens)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio