© BFM

Fluvius verschijnt in mei voor hof van beroep na dodelijke ontploffing aan Ridderveld

Voor het Antwerpse hof van beroep is woensdag de zaak ingeleid over de zware ontploffing aan het Ridderveld in het Antwerpse district Wilrijk. Distributienetbeheerder Fluvius kreeg in eerste aanleg een opschorting voor onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen en verwondingen. Volgens de rechters faalde het veiligheids- en controlebeleid van het netbedrijf. Fluvius tekende beroep aan. Op 18 mei 2022 zal het dossier behandeld worden.

Bron: BELGA

Wilrijk werd op 3 september 2019 opgeschrikt door een enorme explosie. Drie huizen werden met de grond gelijk gemaakt. Het ging om Ridderveld 10, 11 en 12. Drie andere woningen liepen zware schade op. Ook in de ruime omgeving was er heel wat materiële schade. De hulpdiensten konden drie slachtoffers levend van onder het puin halen. Voor de 86-jarige Louise D’hertefelt kwam alle hulp te laat.

De deskundige die de oorzaak van de ontploffing onderzocht, kwam tot de conclusie dat er een probleem was met de huisaansluiting. De koppeling in de kelder van Ridderveld 11 was onvoldoende aangeschroefd en de aansluiting lag ook op een diepte van 27 cm in plaats van de reglementaire 60 cm. Daardoor was het volgens de deskundige mogelijk dat de buis verschoven was bij de graafwerken die er toen bezig waren, met een gaslek tot gevolg. Fluvius betwistte de conclusie van de deskundige en ontkende dat er fouten waren gemaakt.

Het netbedrijf werd in april schuldig verklaard aan onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen en verwondingen en werd veroordeeld tot het uitbetalen van bijna 2 miljoen euro aan schadevergoedingen. De CEO en de directeur netuitbating werden vrijgesproken, omdat er geen individuele fouten konden worden aangetoond. Het openbaar ministerie heeft geen beroep aangetekend tegen hun vrijspraak. blg

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio