©  Kris Van Exel

Directeur UZ Brussel: “Sneller beleid had afbouw niet-dringende zorg vermeden”

Voor de vierde keer moeten de ziekenhuizen in ons land de niet-dringende zorg afbouwen om genoeg plaats vrij te houden voor coronapatiënten die op intensive care belanden. CEO van het UZ Brussel Marc Noppen zag de bui al hangen en wijst met de vinger naar het trage beleid in ons land.

Bron: Belga

De crisiscel van het UZ Brussel had begin deze week al geanticipeerd door bepaalde zorg te beginnen afbouwen. Dat werd snel werkelijkheid nu het Hospital & Transport Surge Capacity Comité in een omzendbrief vraagt om alle niet-dringende zorg per direct met twee weken uit te stellen.

“We waren zelf al tot de conclusie gekomen om een aantal activiteiten af te bouwen om personeel te kunnen inzetten op intensive care”, vertelt Noppen. “Toen hebben we nog al lachend gezegd: waarschijnlijk zijn ze nu de brief aan het typen.”

In het UZ Brussel noteren ze nu al opnamecijfers die hoger liggen dan tijdens de derde golf. “De tweede en derde golf hadden we grotendeels kunnen vermijden met een sneller beleid en deze vierde zeker”, betreurt Noppen. Hij heeft weinig begrip voor de politieke beslissingen die te voortvarend bleken.

“Ik vind dat er in Vlaanderen veel te vroeg maatregelen zijn gelost, tegen alle adviezen in. In Brussel zijn ze op dat moment niet gelost en dus zien we nu de paradoxale situatie dat de druk in Vlaanderen groter is dan in Brussel en Wallonië. De eerste transfers zijn al gebeurd”, verduidelijkt Noppen.

LEES OOK. “Tumor moet dringend verwijderd worden, maar mijn bed is ingenomen”: opnieuw legt persoonlijke getuigenis druk op intensieve pijnlijk bloot

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio