De imposante wereldbol was onder andere al te zien in de kathedraal van het Britse Liverpool. 

De imposante wereldbol was onder andere al te zien in de kathedraal van het Britse Liverpool. © Luke Jerram

Twee jaar na maan is reuzegrote wereldbol te bewonderen in Mechelse kathedraal

Mechelen -

Massa-evenementen zijn niet mogelijk, maar twee jaar na de maan haalt Mechelen Houdt Je Warm de komende weken wel een reuzegrote versie van de aarde naar de Sint-Romboutskathedraal. De imposante wereldbol met een diameter van zeven meter is vanaf vrijdag 10 december te bewonderen.

Sven Van Haezendonck

Tijdens de eindejaarsperiode konden de Maneblussers al kennismaken met Museum of the Moon in hun kathedraal, een gesmaakte passage die veel belangstelling lokte. “Toen vroegen we ons al af of we meteen ook de Aarde naar onze stad moesten halen. Uiteindelijk hebben we er twee jaar op moeten wachten”, zegt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest.

Net zoals de maan is GAIA of de Aarde een creatie van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Hij vernoemde zijn installatie naar de oermoeder Gaia uit de Griekse mythologie. “Zij is de personificatie van de Aarde, die uit Chaos is ontstaan en de elementen aarde, water, lucht en vuur bevat”, zegt de organisatie.

Het kunstwerk heeft een diameter van zeven meter. 

Het kunstwerk heeft een diameter van zeven meter. © Luke Jerram

LEES OOK: Maarten wil Mechelaars verwonderen met lichtwandelingen in wijken en dorpen

Ook voor deze creatie baseerde de Britse kunstenaar zich op gedetailleerde beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. De tentoonstelling is een unieke kans om de Aarde eens in detail te ontdekken. “Door corona hebben wij het torenjaar niet helemaal kunnen vieren zoals we wilden. Op het moment dat we het stokje doorgeven aan het stiltjejaar is het wel fijn dat we onze Sint-Romboutskathedraal kunnen inzetten”, vertelt Calvo.

GAIA is te zien in de kathedraal vanaf vrijdag 10 december tot en met zondag 9 januari 2022. De exacte openingstijden kun je vinden op de website van Mechelen Houdt Je Warm.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio