Het dak moest nog aangepakt worden voor de grootschalige restauratie. 

Het dak moest nog aangepakt worden voor de grootschalige restauratie. © Stichting Kempens Landschap

Nieuw dak voor kasteel: “Werken zullen een jaar duren”

Booischot -

Het dak van het als monument beschermde kasteel van Hof ter Laken in Booischot (Heist-op-den-Berg) wordt momenteel aangepakt.

Het park werd in 2018 door Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg opengesteld, nu wordt verder gewerkt aan de herbestemming van het kasteel. De dakrestauratie was daarbij het dringendste.

“Een architectenbureau oordeelde dat het vervallen dak als eerste aangepakt moest worden om verdere schade tegen te gaan. Dat moest gebeuren nog voor de grootschalige restauratie. Het dossier werd ondertussen goedgekeurd door Onroerend Erfgoed en de werken gaan nu van start”, vertelt Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap.

Het daktimmerwerk, het onderdak en de bedekking van natuurleien en zink worden hersteld zoals ze oorspronkelijk waren opgebouwd. Delen van het dak waren in de loop der tijd trouwens vervangen door asbestleien. Die werden vorig jaar al verwijderd.

Geschat wordt dat de werken aan het dak van het kasteel ongeveer een jaar zullen duren en zo’n 400.000 euro zullen kosten. Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed vergoedt ongeveer de helft van dat bedrag, de gemeente Heist-op-den-Berg betaalt de rest. “Stap voor stap zullen we de gebouwen aanpakken. Midden 2022 staan de werken aan de historische serre en de volière op de agenda. Voor de grote restauratie van het kasteel en de remise werd onlangs een subsidiedossier ingediend bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Dat verloopt via een wedstrijdprincipe. Nu is het dus wachten tot er in maart meer duidelijkheid komt over de jurering”, zegt burgemeester Luc Vleugels (CD&V). beprMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio