Bart, Sandy en Tobias tonen enkele voorwerpen die zij en hun collega’s van vzw Den Brand zelf gemaakt hebben en die tot 23 december te koop zijn in de pop-upwinkel. 

Bart, Sandy en Tobias tonen enkele voorwerpen die zij en hun collega’s van vzw Den Brand zelf gemaakt hebben en die tot 23 december te koop zijn in de pop-upwinkel. © Hans Otten

Den Brand opent pop-up vol originele hebbedingetjes

Herentals, Mol -

De Kempense vzw Den Brand tovert de komende drie weken een leegstaand winkelpand op de Grote Markt in Herentals om tot een hoogst originele geschenkenwinkel. “Alles is door onze eigen mensen gemaakt.”

Hans Otten

Vzw Den Brand biedt opvang en ondersteuning voor mensen met een beperking in Mol en Herentals. Tot de werking horen ook dagcentra en ateliers waar de cliënten zich creatief kunnen uitleven. Dat het hier niet om bezigheidstherapie gaat, bewijst de inboedel van de gloednieuwe pop-upwinkel die de vereniging op de Herentalse Grote Markt opende. In het leegstaande pand van de vroegere boetiek Pinguïn vinden bezoekers een grote keuze aan handgemaakte kledingaccessoires, ornamenten, gebruiksvoorwerpen en andere hebbedingetjes. ‘Originele geschenkjes gemaakt door originele mensen’, zo luidt de slogan. En dat is geen woord gelogen.

De verscheidenheid aan handgemaakte producten is erg groot.

De verscheidenheid aan handgemaakte producten is erg groot. © Hans Otten

Unieke mensen

“Het is een Herentalse ondernemer en weldoener die onze huur hier betaalt”, vertellen vrijwilligers Eef en Liesbeth. “Zo kunnen we van 1 tot en met 23 december kosteloos van dit pand gebruikmaken om onze producten tentoon te stellen. Twee jaar geleden hadden we al een keer een pop-up in het Zandpand in de Zandstraat, samen met Kaliber (Herentals maatwerkbedrijf, red.), maar dit keer zitten we hier in ons eentje. Het grote voordeel is dat we nu over veel ruimte kunnen beschikken.”

De winkel steekt van voor tot achter vol unieke werkstukken, die overzichtelijk gepresenteerd zijn op tafels en in rekken. “Alles is gemaakt door en met onze cliënten van Herentals en Mol. We hebben veel gasten die heel graag met hout werken, zodat je nogal wat spullen in dat materiaal vindt. Daarnaast heb je heel wat creavoorwerpen, zoals zelf gegoten kaarsen, bloemwerkjes, wollen kledingstukken en accessoires. We mikken daarmee natuurlijk op de feestdagen. Het grote voordeel is dat alles hier heel betaalbaar is. Ook voor 5 euro vind je hier een tof cadeautje.”

Het houtatelier is een populaire bezigheid bij de personen met een beperking van Den Brand.

Het houtatelier is een populaire bezigheid bij de personen met een beperking van Den Brand. © Hans Otten

Opbrengst vloeit terug

Dat de geschenkjestijd net samenvalt met de vierde coronagolf is een kleine domper, maar de medewerkers houden de moed erin. Want Den Brand trekt de lijn door naar de winkel: daar zijn niet alleen medewerkers actief als verkopers, maar ook de mensen met een beperking zelf. “Het gaat iedere dag de vraag zijn of we kunnen openen, want corona zit tegenwoordig overal binnen. Maar we zijn iedere week iedere dag vanaf woensdag van 10u tot 17u open. Op zaterdag is dat tot 18u. En we nemen ook deel aan de volgende koopzondagen, telkens van 12u tot 17u.”

Met de opbrengst koopt vzw Den Brand nieuw materiaal aan voor de ateliers en dagcentra, maar in feite vloeit het helemaal terug naar de gasten. “Een uitstapje, het drinken bij activiteiten, al die kosten komen uit de opbrengst van de verkoop van hun werk. Op die manier is het echt een beloning voor hun harde werk tijdens het jaar.”

Den Brand is nog op zoek naar vrijwilligers die beslagen zijn in houtbewerking om mee de houtateliers te begeleiden.

Wie een betaalbaar en uniek cadeautje zoekt, vindt wellicht zijn gading in deze pop-up.

Wie een betaalbaar en uniek cadeautje zoekt, vindt wellicht zijn gading in deze pop-up. © Hans Otten

www.denbrand.be
Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio