Frustratie in ziekenhuizen bereikt kookpunt: “Sportpaleizen mogen vollopen, maar ziekenhuizen moeten op slot, verschrikkelijk!”

De druk op de ziekenhuizen neemt dag na dag toe. Door het nog steeds stijgend aantal covidpatiënten zijn we in de fase aanbeland waarbij de ziekenhuizen verplicht alle niet-dringende operaties moeten uitstellen. Er staan de zorginstellingen erg moeilijke weken te wachten en dat was deels te vermijden, klinkt het vanuit medische hoek. Mogelijk is er tegen 10 december geen enkel bed op intensieve zorg meer vrij. “Dit is pure politieke verantwoordelijkheid. Dit jojo-spel dat nu al twee jaar aan de gang is, leidt tot niets”, zo haalt Dominique Benoit, intensivist van UZ Gent hard uit.

Bron: Radio 1

LEES OOK. Ziekenhuizen moeten niet-dringende zorg twee weken uitstellen: “Extra personeel nodig op intensieve”

Dinsdagavond besliste het Hospital & Transport Surge Capacity Comité dat alle niet-dringende zorg per direct met twee weken moet worden uitgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld over uitstelbare activiteiten die gebruikmaken van intensieve zorg, klassieke hospitalisaties die geen gebruikmaken van intensieve zorg en chirurgische daghospitaalactiviteiten die geen gebruikmaken van intensieve zorg.

Topman Marcel Van der Auwera onderstreept dat de zorgsector stilaan op een muur aan het botsen is. De beslissing om de niet-dringende zorg uit te stellen, is dan ook een laatste redmiddel want de rek op het systeem is er zo goed als uit. “In theorie zijn er in de verschillende ziekenhuizen in ons land 2.000 bedden op de afdelingen intensieve zorg. Daarvan zijn er echter 223 gesloten wegens personeelsgebrek, waardoor er in de praktijk minder dan 1.800 bedden beschikbaar zijn.”

“De maatschappij is nu niet op slot, waardoor er waarschijnlijk meer dan 800 bedden nodig zijn voor niet-Covid-zorg. Uit de voorspellingen blijkt dat we tegen Sinterklaas 900 Covid-patiënten op intensieve zullen hebben en vier dagen later al 1.000. Tegen 10 december is er dus geen plaats meer, dat is de realiteit.”

LEES OOK. Ziekenhuizen moeten niet-dringende zorg opnieuw uitstellen: is situatie zo nijpend? En moeten we niet weer naar lockdown?

“Bevolking in het gevaar aan het brengen”

Van der Auwera pleit dan ook voor het snel terugdringen van de viruscirculatie door een combinatie van politieke beslissingen en het gezond verstand, want “we zijn de bevolking in het gevaar aan het brengen. Als er geen plaats meer is, dan loopt ieder van ons gevaar en moeten er beslissingen genomen worden over wie het bed of het beademingstoestel krijgt”.

De topman van het comité Hospital & Transport Surge Capacity beseft dat het niet leuk is om bepaalde zaken, zoals kerstmarkten, uit te stellen of te annuleren. Maar, vraagt hij zich luidop af, “wat is de waarde van een mensenleven als je dat vergelijkt met potentieel iets niet te kunnen laten doorgaan?”

DISCUSSIE. Welke patiënten moeten prioritair behandeld worden, indien het tot die moeilijke keuzes zou komen?

Jojo-beleid

Ook in het Universitair Ziekenhuis van Gent staat het water aan de lippen. “We hadden gisteren voor de eerste keer geen enkel bed vrij op onze intensieve zorgafdeling. Er liggen 33 covidpatiënten, en de non-covidpatiënten krijgen we niet zomaar weg”, zegt Dominique Benoit van de afdeling intensieve zorg UZ Gent in De Ochtend op Radio 1.

Intensivist Dominique Benoit 

Intensivist Dominique Benoit ©  Frank Bahnmuller

Voorlopig moet het UZ Gent nog geen pijnlijke beslissingen nemen over welke patiënten en welke niet meer op intensieve zorgen kunnen opgenomen worden, maar wat niet is kan nog komen. Intensivist Benoit verwacht over twee weken een piek en veel marge is er nog nauwelijks.

Benoit wordt er haast moedeloos van en is kwaad op de politiek. “We hebben voldoende aan de alarmbel getrokken, bijna hysterisch gedaan in de media maar de politiek had vroeger moeten tussenkomen. We gaan professioneel blijven, maar wat er nu de komende weken in de ziekenhuizen op ons afkomt, is pure politieke verantwoordelijkheid. We hebben meer nodig dan politieke compromissen: neem alsjeblieft eens duidelijke beslissingen! Dit jojo-spel - van 2 jaar aan een stuk - leidt tot niets. We hebben echt een duurzaam beleid nodig.”

Ziekenhuizen dicht, Sportpaleis loopt vol

Ook bij ander zorgpersoneel zit de frustratie diep dat de ziekenhuizen quasi op slot moeten terwijl de samenleving quasi ongestoord verder draait en grote evenementen nog steeds, mits een aantal restricties, kunnen plaatsvinden.

Handchirurg Ilse Degreef van het UZ Leuven haalde cynisch uit op Twitter. “Ik denk dat ik in Sportpaleis ga opereren…”, schrijft ze op Twitter, refererend aan de Studio 100 Rewind Party en De Grote Sinterklaasshow die er komende weekend nog ongestoord kunnen doorgaan. “We vernemen dit via de media. Sportpaleizen mogen vollopen. Maar ziekenhuizen moeten op slot. Ik vind dit… VERSCHRIKKELIJK”, schreef ze dinsdag eerder op de avond op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

Ben jij akkoord om snel weer in lockdown te gaan, ja of nee? En waarom ben je het daarmee eens of oneens? Geef hieronder jouw mening en kijk of andere lezers jouw mening delen:

 joro