©  rr

Ellendige ochtendspits door geschaarde vrachtwagen in Liefkenshoektunnel: “Precies een flipperkast”

Twee incidenten met vrachtwagens in schaar zorgen woensdag voor een ellendige ochtendspits in en rond Antwerpen. De Liefkenshoektunnel was de hele ochtend afgesloten, waardoor al het (haven)verkeer op de Antwerpse Ring terechtkwam. Voor wie naar Oost-Vlaanderen moet, zit er niets anders op dan lang aan te schuiven of rechtsomkeer te maken.

Het eerste en grootste ongeval gebeurde rond 5.45 uur in de Liefkenshoektunnel richting knooppunt Beveren. “Ongeveer in het midden van de Liefkenshoektunnel botste een vrachtwagen om een onduidelijke reden tegen de tunnelwand en kwam in schaar tot stilstand”, vertelt woordvoerder Jana Verdegem van de federale politie.

Volgens Marc Persoon, operationeel manager van de Liefkenshoektunnel, ging het om een menselijke fout. De lading van de vrachtwagen zou namelijk slecht geplaatst zijn. “De vrachtwagen is bij het afdalen beginnen slingeren en botste van links naar rechts tegen de tunnelwanden. Het was net een flipperkast”, vertelt hij. “De materiële schade aan de tunnelwanden is aanzienlijk.”

De vrachtwagen moest getakeld worden, maar in de tunnel verliep dat niet van een leien dakje. Ook moesten alle brokstukken op de weg opgeruimd worden. Net voor 11 uur kon de Liefkenshoektunnel weer vrijgegeven worden. De vrachtwagenbestuurder raakte als bij wonder niet gewond, maar mag zich vermoedelijk wel aan een gepeperde rekening verwachten.

Door het ongeval kwam al het (haven)verkeer dat vanuit het noorden van de provincie richting Waaslandhaven of Oost-Vlaanderen moest op de Antwerpse Ring (R1) terecht. Het was dan ook lang aanschuiven tot aan de Kennedytunnel. Op de koop toe ging rond 9 uur ook in de Bevrijdingstunnel richting Brussel een vrachtwagen in de schaar en moest het verkeer er bovengronds omrijden.

Uitzonderlijk

Dat alles zorgde natuurlijk voor een ellendige ochtendspits, die zich tot na de middag liet voelen. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum was de zware ochtendspits van woensdag uitzonderlijk in tijden van corona en verplicht telewerk. “Toen de nieuwe maatregelen vorige week werden aangekondigd, zagen we echt wel een terugval in de filedrukte. Sindsdien merken we dat de spits ten eerste veel vroeger valt, minder lang duurt maar ook minder druk is”, vertelt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Toch was het de voorbije twee dagen opnieuw wat drukker, vooral dan rond Antwerpen. “Daar spelen de weergoden natuurlijk ook een rol in. Waar het weer vorige week nog redelijk goed was, kregen we deze week echt wel met herfstweer te maken”, zegt Bruyninckx nog. “Door het ongeval in de Liefkenshoektunnel kreeg de Kennedytunnel er ook een enorm pakket vrachtverkeer bij. De Kennedytunnel is, ook in telewerktijden, nu eenmaal oververzadigd.”

 joro, jtp

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio