Schepen van Gezondheidszorg, Els van Doesburg (N-VA) 

Schepen van Gezondheidszorg, Els van Doesburg (N-VA) © Joris herregods 

10% van inwoners Linkeroever testen op PFAS kan tot twee jaar in beslag nemen

Antwerpen -

Als 10% van de inwoners van Linkeroever zich laat testen op de aanwezigheid van PFAS-stoffen, kan het tot twee jaar duren voor ze hun resultaat weten. “Daarom testen we hen prioritair”, zegt schepen van Gezondheidszorg, Els van Doesburg (N-VA). “Wanneer de resultaten zorgwekkend zouden zijn, zal er onmiddellijk getest worden op rechteroever, desnoods in heel de stad.”

Jan Stassijns

De Vlaamse overheid besliste eind oktober dat iedereen die in een straal van 5 kilometer rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht woont, zich kan laten onderzoeken op PFAS-stoffen. Toch stopt die perimeter aan de Schelde. Antwerpenaren op rechteroever, die binnen de straal van 5 kilometer van de fabriek wonen, kunnen zich niet laten testen.

Oppositiepartijen Groen en PVDA vragen zich openlijk af waarom de Antwerpenaren op rechteroever, die ook in die perimeter van 5 kilometer wonen, daar geen deel van uitmaken. De voornaamste reden is dat de resultaten anders te lang op zich laten wachten. Dat blijkt uit het antwoord van schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) op de vragen van gemeenteraadsleden Peter Mertens (PVDA) en Illse Van Dienderen (Groen). Zij kreeg onlangs een schriftelijke toelichting van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) over de aangekondigde onderzoeken.

“Daarin waarschuwt hij voor de omvang van deze operatie”, aldus van Doesburg. “In eerste instantie behoren de inwoners van Linkeroever tot de doelgroep. Als 10% van hen zich zou laten testen, zou dat één à twee jaar in beslag nemen. Dat heeft te maken met de capaciteit in de labo’s en daar speelt corona natuurlijk ook een grote rol in. Daarom volgen we dus de redenering om eerst de inwoners van Linkeroever te testen, omdat zij zich dichter bij de fabriek van 3M bevinden dan de bewoners op rechteroever. En het is al gebleken dat de afstand een bepalende factor is.”

“Wanneer de resultaten zorgwekkend zouden zijn, zal er onmiddellijk getest worden op rechteroever, desnoods in heel de stad.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio