Emoties laaien hoog op in debat over dood Antwerpse daklozen

“Bewering dat wij die mensen wegwuiven, pik ik niet”

Antwerpen -

In de Antwerpse gemeenteraad is het tot een stevige aanvaring gekomen tussen burgemeester Bart De Wever (N-VA) en gemeenteraadsleden Peter Mertens (PVDA) en Nahima Lanjri (CD&V). Aanleiding was het debat over Mike en Wesley van wie de levenloze lichamen drie weken geleden werden teruggevonden in de fietsenstalling onder het Koningin Astridplein.

Jan Stassijns

Burgemeester Bart De Wever noemde hun overlijden in een interview op Atv tragisch en voegde daar aan toe “dat er in onze stad mensen leven die totaal haveloos zijn en bijna een dierlijke manier van leven hebben.”

Die uitspraak is bij velen in het verkeerde keelgat gestoken, onder meer bij gemeenteraadsleden Peter Mertens (PVDA) en Nahima Lanjri (CD&V). Zij noemden die uitspraken een burgemeester onwaardig.

Lanjri deed daar nog een schepje bovenop. “Dat zo’n fatale gebeurtenis wordt onthaald met die uitspraken, over een haveloos en dierlijk bestaan, en over het feit dat ze allemaal toxicomaan zijn, is kwetsend.”

“Er zijn grenzen”, onderbrak burgemeester De Wever haar tussenkomst met verheven stem. “Hier beweren dat wij die mensen met de hand zouden wegwuiven, pik ik echt niet. Als u mij citeert, moet u dat correct doen. Ik heb veel empathie voor die mensen. Ik heb gezegd dat ik dit erg tragisch vind. Ik laat me geen lessen geven in menselijke waardigheid, zeker niet van een communist. Als u zou nagaan hoeveel middelen wij investeren in die doelgroep, voor het vinden van aangepaste vormen van opvang, het vinden van behuizing, outreaching,... dan zou u zo’n domme uitspraken niet doen. Het zal nooit genoeg zijn, dat besef ik maar al te goed.”

“Noodzakelijk signaal”

Het debat begon nochtans sereen. Mertens begon zijn uiteenzetting met de namen te noemen van de 48 dak- en thuislozen die in een jaar tijd in Antwerpen zijn overleden. Hij legde een motie voor om de nachtopvang voor dak- en thuislozen heel het jaar lang open te houden. “Het is één van de zaken die hulpverleners zelf aangeven als noodzakelijk”, zei Mertens. “Het kost 966.000 euro, 0,04% van het stedelijk budget. Nee, dat gaat niet alle problemen oplossen, maar het is wel een krachtig en noodzakelijk signaal. Luister naar de hulpverleners. Niemand in Antwerpen zou op straat mogen slapen.”

Ook Groen-gemeenteraadslid Karen Maes nam het woord. “Als alle middelen die vandaag worden ingezet niet voldoende blijken, is het de verantwoordelijkheid van dit stadsbestuur om te kijken wat er meer moet gebeuren. Niet elke dak- en thuisloze vindt een plek in onze stad. Er zijn verscheidene redenen waarom ze de weg naar de opvang niet vinden: de grote slaapzalen schrikken hen af, ze zijn te afhankelijk van verslavende producten, de drempels zijn te hoog. De tragiek speelt al jaren. Het steunen van deze motie zou een krachtig signaal zijn, dat we die 48 straatdoden niet pikken in onze stad.”

Tom Meeuws (Vooruit), schepen van Sociale Zaken en Armoedebestrijding, riep op om de rust en kalmte te bewaren. “Wat er is gebeurd, is tragisch. We kennen die mensen ook. Onmiddellijk na het overlijden van Mike en Wesley heb ik met alle betrokken middenveldorganisaties contact opgenomen om extra initiatieven te spreken. Voor 2022 staat er een recordbedrag van 11 miljoen euro klaar om die te financieren. Maar laten we dat niet halsoverkop doen. We kijken samen naar wat er beter kan.”

Groen, PVDA en CD&V stemden voor, maar met een totaal van 26 tegenstemmen haalde de motie van PVDA het niet.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio