Match heeft al meer dan vijftien jaar een supermarkt aan Lamot. Die verdwijnt in de loop van 2022. 

Match heeft al meer dan vijftien jaar een supermarkt aan Lamot. Die verdwijnt in de loop van 2022. © Dirk Vertommen

Match in Mechelen sluit, Colruyt Group heeft winkelpand aan Lamot opgekocht

Mechelen -

Match sluit in het najaar van 2022 zijn supermarkt op de Haverwerf in Mechelen. Colruyt Group heeft het winkelpand aan Lamot opgekocht. Match is op zoek naar een nieuwe locatie. Bij het personeel, vaak mensen met vele jaren dienst, heerst er grote ongerustheid.

Sven Van Haezendonck

Enkele weken geleden kondigde de directie van Match de sluiting zelf aan bij de 35 personeelsleden. Het winkelpand vlak bij de Vismarkt is verkocht aan Colruyt Group en in het derde kwartaal van volgend jaar loopt het huurcontract af. De nieuwe eigenaar heeft zelf plannen met het pand. Dat nieuws sloeg bij de medewerkers van de grootste supermarkt van de binnenstad in als een bom.

“Zeker de helft van deze mensen is al vele jaren in dienst bij Match. De medewerker met de hoogste anciënniteit werkt er 36 jaar, stel u voor. De sluiting komt hard aan bij deze mensen, vooral omdat ze voorlopig geen enkel vooruitzicht hebben”, vertelt Matthieu Marin, vakbondsecretaris bij BBTK.

“Sociaal aanvaardbare oplossing”

Die onduidelijkheid over de toekomst zorgt voor frustratie bij het getroffen personeel. “Het heeft zelfs op het punt gestaan om het werk neer te leggen”, zegt Marin. Door een personeelsvergadering was de supermarkt enkele weken terug wel een uur gesloten. Tot een staking kwam het voorlopig nog niet.

“Door ervaringen in het verleden hebben wij wel redenen om aan te nemen dat de directie in dit soort dossiers voor een sociaal aanvaardbare oplossing zorgt. Nu, het geduld van het personeel is niet eindeloos. Het wordt ernstig op de proef gesteld. De mensen willen antwoorden”, legt de vakbondssecretaris uit.

De vestiging van Match is de grootste supermarkt in de Mechelse binnenstad. 

De vestiging van Match is de grootste supermarkt in de Mechelse binnenstad. © Dirk Vertommen

De directie van Match bevestigt de sluiting. “Met de kerstperiode voor de deur is dit geen leuk nieuws. We zijn volop bezig om naar oplossingen te zoeken voor ons personeel en voor onze klanten”, reageert Sabine Muller, commercieel directeur bij Match. “Het is meer dan jammer dat we deze plek verliezen. We hadden geen plannen om deze winkel te sluiten”, zegt ze.

LEES OOK: Zara sluit winkel in Mechelen op Black Friday

De Mechelse medewerkers kregen mee dat Match op zoek is naar een andere locatie in de streek. “Een analyse van het commercieel potentieel van de regio is al achter de rug. Maar een geschikt pand vinden, is niet zo makkelijk”, zegt Muller.

“Directie zelf overvallen door nieuws”

“Ik heb het gevoel dat de directie zelf overvallen is door het nieuws. Daarom willen wij haar de tijd geven om een nieuwe locatie te vinden”, vertelt Matthieu Marin. Voor Nieuwjaar wordt daarin geen doorbraak verwacht. “Ondertussen wordt van de personeelsleden wel verwacht dat ze tijdens de eindejaarsperiode een winkel laten draaien”, zegt Marin.

Als de nieuwe locatie er niet komt, rekent de vakbond op een goede afscheidsregeling voor het personeel. “De directie heeft mondeling toezeggingen gedaan om de hoge anciënniteit te respecteren. De dichtstbijzijnde winkels liggen in Edegem en Leuven. Een overstap naar die winkels kan voor ons enkel op 100% vrijwillige basis”, vertelt de vakbondssecretaris.

“De meeste medewerkers komen te voet of met de fiets naar de winkel. Zij willen geen dertig kilometer rijden om op hun job te geraken. We zijn menselijk en we beseffen dat zeer goed”, zegt Sabine Muller.

Verschillende merken

Colruyt Group bevestigt aan onze redactie de aankoop van het pand. “Over onze plannen met de winkel kunnen wij op dit moment nog niet uitweiden. Het vergunningsproces moet nog opstarten”, zegt Hanne Poppe, woordvoerder van Colruyt Group.

Het Belgische familiebedrijf heeft verschillende merken in huis. Naast Colruyt zelf zijn dat onder andere Okay, Bio-Planet, Cru, Spar, Dreambaby en Dreamland. “Welke winkel het wordt, kunnen wij op dit moment nog niet zeggen.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio