©  Jan Van der Perre

Antwerps stadhuis kleurt groen tegen de doodstraf

In Antwerpen wordt het stadhuis op de Grote Markt dinsdagavond groen uitgelicht in het kader van de internationale actiedag “Cities for Life”. Dat is een campagne die ijvert voor de afschaffing van de doodstraf wereldwijd.

Bron: Belga

Het Antwerpse stadsbestuur engageert zich al sinds 2002 voor “Cities for Life” en verlicht elk jaar op 30 november een prominent gebouw met groene kleuren. Eerder passeerden onder meer het MAS, het Steen en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal al de revue.

“Cities for Life” is een initiatief van de christelijke lekengemeenschap Sant’Egidio waaraan elk jaar meer dan 2.000 steden wereldwijd deelnemen. Steeds meer landen hebben de doodstraf intussen afgeschaft, stelt Sant’Egidio, maar er zijn nog meer dan 50 landen waar de doodstraf nog steeds wordt toegepast of wettelijk is voorzien. Sant’Egidio noemt de doodstraf onder meer “een schending van de mensenrechten” en “een extreme vorm van marteling” en stelt dat ze in contradictie staat met het concept van rehabilitatie in de rechtspraak. “De doodstraf legitimeert geweld op een hoger niveau en is vaak een oneerlijk instrument dat politieke, etnische of religieuze minderheden treft”, klinkt het ook.

Het groen uitlichten van gebouwen verwijst naar groen als kleur van de hoop. De datum verwijst dan weer naar de afschaffing van de doodstraf door het groothertogdom Toscane op 30 november 1786.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio