Nina Lauwaert 

Nina Lauwaert ©  BELGA

Wrevel over Belgische selectie voor EK veldlopen, topsportcoördinator countert de kritiek: “Het niveau bij de vrouwen is gewoon niet hoog genoeg”

Er is commotie ontstaan rond de Belgische selectie voor het EK veldlopen in Dublin, die dinsdag bekend werd gemaakt. Er zijn twaalf mannen en slechts één vrouw geselecteerd. “Dit ruikt naar discriminatie”, reageerde atlete Nina Lauwaert erg boos. Rutger Smith, topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) en lid van de selectiecommissie van Belgian Athletics, verdedigt de keuze. “Het niveau bij de vrouwen is gewoon niet hoog genoeg.”

Hans Jacobs, Maarten DelvauxBron: belga

Nina Lauwaert, die afgelopen zondag de CrossCup won bij de senioren in Roeselare, bond dinsdagavond de kat de bal aan. Zij hekelt de aanpak van de selectiecommissie voor het EK. De Belgische selectie voor het EK veldlopen telt één individuele vrouwelijke atlete, de jonge Annelies Nijssen. Zowel bij de beloften als senioren vrouwen is ervoor gekozen om geen atletes te selecteren voor het EK in Dublin. Lauwaert schoot eerst met scherp op de selectiepolitiek op Facebook.

“Slechts één dame individueel en drie volledige mannenteams. Really? Wat een wantrouwen naar vrouwenatletiek. Het is ook een mooie boodschap aan de jeugd: train en werk zo hard als je wilt, wees veerkrachtig, want je krijgt amper kansen. Dit maakt mij en mij met veel andere vrouwen zeer boos denk ik. Arm, arm België. Super veel succes aan Annelies (Nijssen, red.) en bewijs je maar extra hard. #gelijkekansenvoovrouwen”, aldus Lauwaert op Facebook.

De 33-jarige Oost-Vlaamse vulde die post nog aan met een mail naar verschillende nieuwsredacties. “Dit ruikt naar discriminatie. Dit gaat niet over mijn eigen selectie, maar ik voel me geraakt als vrouw”, zegt Lauwaert. “De vrouwen worden benadeeld. Noch ikzelf als winnares bij de vrouwen, noch de winnares bij de beloften vrouwen wordt naar Dublin gestuurd. Wat moeten wij nog meer doen om geselecteerd te geraken? Op deze manier vermoordt je ambities, ook bij jeugdatleten, want als je een vrouw bent, geraak je blijkbaar toch nergens. Twaalf mannen selecteren en slechts één vrouw, in mijn ogen ruikt dat naar discriminatie.”

Lauwaert hekelt ook het gebrek aan transparantie rond de selectie. “Het is nattevingerwerk. Een selectiecommissie beslist, maar niemand weet concreet wie daar in zit. Er komt ook nooit een motivatie achteraf. Ik wil ijveren voor een transparante en eerlijke selectie. Dit is oneerlijk en discriminerend.”

Rutger Smith: “Het niveau bij de vrouwen is gewoon niet hoog genoeg”

Rutger Smith, topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) en lid van de selectiecommissie van Belgian Athletics, verdedigt echter de selectiekeuze. Als selectiecriterium hanteert Belgian Athletics al enkele jaren het potentieel om top twintig te halen op het EK veldlopen. Daar is volgens Smith niet aan voldaan, noch bij de elite, noch bij de beloften vrouwen.

“We hebben analyses gemaakt en daaruit blijkt dat de vrouwen niet in de buurt komen van top twintig”, zegt Smith. “We hebben gekeken naar prestaties uit het verleden, de selectiecross in Roeselare en de wedstrijden van de voorbije weken. Nina Lauwaert, de winnares bij de vrouwen in Roeselare, is minder in vorm dan in 2018, en toen werd ze 22e op het EK. Dan is het moeilijk verdedigbaar om ze te sturen. Het niveau bij de vrouwen is gewoon niet hoog genoeg. Daar kan ik vrij duidelijk over zijn.”

 

 ©  BELGA

De selectiecommissie bekeek ook of het een optie was om Lander Tijtgat op te vissen. Hij verloor zijn schoen en beëindigde de selectiecross na een inhaalrace op een dertiende plaats. “Dat is zeker ter sprake gekomen”, zegt Smith. “Maar we hebben nu eenmaal een selectiewedstrijd en die is bepalend. Het is niet zijn schuld dat hij zijn schoen verloor en het is hee spijtig voor hem, maar het moet nu eenmaal gebeuren in de selectiewedstrijd. Op de trials in de Verenigde Staten sneuvelen er ook elk jaar grote favorieten. Dat is sport.”

Belgian Athletics houdt ook rekening met eventuele coronabesmettingen bij geselecteerde atleten. “In de categorieën waar we een team van vier hebben geselecteerd, hebben we ook aan de nummers vijf gevraagd om zich klaar te houden in geval van een positieve test bij een andere atleet.”

Vastgoed

Jobs in de regio