© ATV

295 reizigers zonder mondmasker betrapt in één maand op bussen en trams in provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen stelt De Lijn de meeste inbreuken vast tegen de mondmaskerplicht op bussen en trams: 295 in één maand tijd, waarvan het merendeel in de stad Antwerpen. De mondmaskerplicht geldt al meer dan anderhalf jaar op alle bussen en trams, maar wordt duidelijk niet altijd nageleefd.

Bron: ATV

De redactie van ATV vroeg cijfers op bij De Lijn over het aantal pv’s dat werd uitgeschreven voor inbreuken op de regel. Het blijft duidelijk moeilijk voor De Lijn om voldoende te controleren of die mondmaskers wel echt gedragen worden.

Voor de zomer tot in juli en augustus schreven controleurs van De Lijn nog een honderdtal pv‘s uit per maand in de provincie Antwerpen. In september steeg dat naar 160 en in oktober naar 295. Voor november zijn de cijfers nog niet binnen. Het merendeel daarvan werd uitgeschreven in de stad Antwerpen.

Klacht indienen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) roept reizigers die inbreuken vaststellen op om klacht in te dienen bij De Lijn om gerichte controleacties te kunnen organiseren op die specifieke lijnen. Ze gaat ook in gesprek met de vervoersmaatschappij om te kijken hoe ze extra kunnen inzetten op handhaving.  

Een mondmasker dragen is verplicht voor iedereen vanaf 10 jaar op alle bussen en trams, in de Lijnwinkels, in gesloten wachtruimtes en in de premetrostations. Als de chauffeurs voldoende afstand kunnen houden van de reizigers, hoeven zij geen masker te dragen.

Vastgoed

Jobs in de regio