Vrijwilligers Gerda Van Dessel en Karen Fieuws in de pop-up. 

Vrijwilligers Gerda Van Dessel en Karen Fieuws in de pop-up. © Filip Spoelders

Oxfam presenteert duurzame geschenkartikelen: “Mooie handgemaakte cadeaus aan een eerlijke prijs”

Lier -

In aanloop naar de eindejaarsperiode opende Oxfam-Wereldwinkel Lier een pop-upgeschenkwinkel in de Antwerpsestraat. De vrijwilligers tonen artikelen die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt.

Filip Spoelders

De kleurrijke en gezellige pop-up heeft tijdelijk onderdak gevonden in het pand waar tot voor kort de apotheek van Multipharma was gevestigd. Naast de vaste winkel voor Fair Trade voedingsproducten heeft Oxfam voor even dus twee winkels in de Antwerpsestraat.

De winkel is goed gevuld met handgemaakte spullen.

De winkel is goed gevuld met handgemaakte spullen. © Filip Spoelders

Vrijwilligster Gerda Van Dessel kleedde de pop-up mee aan en duidt het belang van deze producten. “Wij werken samen met coöperaties uit het zuiden, soms ook uit de korte keten van bij ons, die deze producten maken. In deze ateliers is geen sprake van kinderarbeid of ongelijke lonen voor vrouwen. Daar controleert Oxfam streng op. In ruil krijgen de makers een eerlijke wereldprijs of zelfs nog een hoger bedrag. We delen ook bonussen uit die de coöperaties in hun dorp moeten investeren. Denk onder andere aan leerboeken voor de kinderen en ingrepen voor zuiver drinkwater.”

Foto bewaren in een Thais album.

Foto bewaren in een Thais album. © Filip Spoelders

Het resultaat van deze samenwerking ligt nu in de pop-upwinkel. “De producten komen uit verschillende landen zoals dit fotoboek uit Thailand. Het werd handgemaakt door middel van houtvezelpapier. Het papier dat wij gebruiken is nooit gebleekt want dit is niet goed voor het milieu. Daarom ziet het niet spierwit.”

Naast juwelen uit India vindt Gerda ook de zijden producten uit het land een aanrader. “Met de zijde worden doeken en wollen sjaals gemaakt. Deze zijn zeer zacht, net als de sjaals van alpacawol uit Peru. Dit is het zachtste materiaal voor sjaals dat je kan vinden.”

Zijdezachte sjaals uit India.

Zijdezachte sjaals uit India. © Filip Spoelders

Vrouwen uit Indonesië maakten een houten schildpad die het interieur kan opfleuren. “Zo goed als alles dat hier staat, wordt met de hand gemaakt. De vrouwen die de schildpad maakten, bewerkten het hout zeer fijn. Hetzelfde geldt voor de gevlochten manden, het geschilderde porselein uit Vietnam of de accessoires gemaakt uit gerecycleerd materiaal.”

Een Indonesische schildpad met de hand gemaakt.

Een Indonesische schildpad met de hand gemaakt. © Filip Spoelders

De Oxfam geschenkenwinkel van Lier is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 11 tot 17.30u en op zaterdag van 10 tot 17.30u. De winkel zal eveneens geopend zijn tijdens de koopzondagen.

De sjaal uit alpacawol.

De sjaal uit alpacawol. © Filip SpoeldersMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio