Wendy Kerselaers, beheerder Mechelse Dierenbescherming. 

Wendy Kerselaers, beheerder Mechelse Dierenbescherming. © Dierenbescherming Mechelen

In beslag genomen cane corso’s bij Dierenbescherming Mechelen: “Velen zijn nog bang om te wandelen”

Mechelen, Booischot -

De cane carso’s die in mei en juni van dit jaar door Dierenwelzijn samen met de Mechelse Dierenbescherming bij een fokker in Booischot in beslag zijn genomen, stellen het vrij goed. Van de 113 honden verblijven er nog 10 voor adoptie in Mechelen en 18 in andere opvangcentra in Vlaanderen. “We werken verder aan hun revalidatie. Sommigen zijn nog te bang om te wandelen”, zegt Wendy Kerselaers, beheerder van de Dierenbescherming Mechelen.

Leo De Nijn

Zoals bekend werden de cane corso’s in dramatische toestand aangetroffen in Booischot (Heist-op-den-Berg). Een gigantische onderneming om de meeste honden letterlijk weer op de benen te krijgen. Maar het is de Dierenbescherming Mechelen, samen met de hulp van vele vrijwilligers en opvangcentra in Vlaanderen, vrij goed gelukt.

“Vorige week hebben we hier zelfs juichkreten laten weerklinken, nadat de cane corso’s Verdi en Hope voor het eerst op wandel zijn willen gegaan. Ze genoten zichtbaar van het ontdekken van een voor hen nieuwe wereld. Elke week zetten zowel vrijwilligers als personeel zich nog steeds in om deze honden te laten wennen aan de buitenwereld. “Het zit hem in de kleine dingen. Een hond die voor het eerst komt snuffelen aan je hand of zelfs nog maar zijn hoofd optilt wanneer je in het hok komt. Het gaat bij sommige honden echt in kleine stapjes. We laten elke hond op zijn tempo wennen. Bij de ene gaat dat vrij snel, bij anderen duurt dat gewenningsproces maanden vooraleer ze uit hun hok durven komen”, vertelt Wendy.

Verdi en Hope, zij hebben de nachtmerrie in Booischot overleefd en ontdekken nu de wereld.

Verdi en Hope, zij hebben de nachtmerrie in Booischot overleefd en ontdekken nu de wereld. © Dierenbescherming Mechelen

Zwanger

Er is nu al een hele weg afgelegd. Er zijn een aantal opvangen geweest waar de cane corso’s een tweede keer verplaatst zijn moeten worden. De meeste honden doen het vrij goed, maar ze zijn nog niet allemaal klaar voor adoptie.

Bij de opgehaalde honden in Booischot was er eentje die zwanger was. Ondanks de beste zorgen van het opvanggezin en de dierenarts, zijn 4 pups kort na de geboorte overleden.

“Het is mooi om te zien hoe de overgebleven honden openbloeien, hoe ze eerst bang op de weide zitten en dan ontdekken van hoe leuk het is om rond te crossen in de weide. Daarna leren ze ook de wereld kennen. Dat is voor veel honden in het begin beangstigend. Ze leggen zich dan plat op de grond eens ze buiten onze poort zijn. Maar met veel liefde en geduld hebben we leren wandelen.”

Toch laten inslapen

De hele revalidatie van de opgevangen cane corso’s is alles bij elkaar een succesverhaal geworden. Bijna alle honden zijn ofwel klaar voor adoptie of evolueren gunstig.

“De enige zwarte bladzijde in dit verhaal is een opvang die 2 van de 3 cane corso heeft geëuthanaseerd. Frustrerend aan deze zaak is dat wij afgesproken hadden om ze ten laatste eind september terug te halen. Maar in september ontdekten we dat ze al ingeslapen waren. We vreesden hier al voor, maar er waren niet genoeg opvangcentra voor al deze honden. We hebben elke opvanger een contract laten tekenen dat de honden niet ingeslapen mochten worden, zonder onze inspraak. Dat is wraakroepend dat het dan toch gebeurd is”, besluit de beheerder van de Mechelse Dierenbescherming.


 
Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio