© atv

Turnhoutse jongeren overspoelden voorbije weken Westmalse danscafés: meer controles op komst

Westmalle -

Gemeentebestuur, uitbaters van danscafés en politie Voorkempen gaan extra actie ondernemen in de uitgaansbuurt van Westmalle van zodra het nachtleven zich hervat. Die belofte kreeg een afvaardiging van de omwonenden die maandagavond het overleg over de overlast bijwoonde, te horen. Veel jongeren uit Turnhout zouden de voorbije weken Westmalle ’s nachts overrompeld hebben, omdat bij hen een aantal dansgelegenheden dichtging.

Kristin Matthyssen

De heropening van de dancings op 1 oktober veroorzaakte in Westmalle een storm aan klachten uit het centrum, meer bepaald uit de Antwerpsesteenweg, de Schaggelen en het doodlopend Zwanenstraatje. Dat ging van nachtlawaai over rondslingerend glas en braaksel van dronken jongeren. Er waren ook klachten over het dealen van drugs op straat. Het dieptepunt was vrijdag 19 november toen een jong meisje werd verkracht in de wijk De Schaggelen, achter de danscafés The Missing Link en ’t Hofke waar de problemen zich concentreren.

Een wachtrij aan The Missing Link vrijdagavond, de laatste avond voor de sluiting afgelopen zaterdag. De voorbije weken kreeg Westmalle blijkbaar ook veel Turnhoutse jeugd over de vloer. 

Een wachtrij aan The Missing Link vrijdagavond, de laatste avond voor de sluiting afgelopen zaterdag. De voorbije weken kreeg Westmalle blijkbaar ook veel Turnhoutse jeugd over de vloer. ©  Robin Fasseur

LEES OOK. Jong meisje verkracht in uitgaansbuurt Westmalle

Voor alle duidelijkheid: het overleg tussen de gemeente, politie, de uitbaters van ’t Hofke en The Missing Link en een afvaardiging van de omwonenden was al drie weken ingepland. Het staat dus los van de verkrachting. Over die strafrechtelijke feiten wil burgemeester Hendrickx (DBM) het niet hebben. “Dat onderzoek loopt in alle sereniteit. Politie en parket zijn daar stevig mee bezig”, zegt hij. “Daar hebben wij het maandagavond niet over gehad. Het ging over klachten over overlast die wij als gemeente de voorbije weken hebben ontvangen. We moeten zorgen dat die overlast weer gewoon aanvaardbare last wordt. Van het soort dat al zeventig jaar bij het Westmalse uitgaansleven hoort, maar dat de voorbije weken uit de hand was gelopen.”

Vrijdagavond in The Missing Link, door het scannen van de corona-QR-codes zijn de wachtrijen lang.  

Vrijdagavond in The Missing Link, door het scannen van de corona-QR-codes zijn de wachtrijen lang.  ©  Robin Fasseur

Problemen verleggen

Die overlastklachten gaan vooral over achtergelaten afval en glas op straat, straatlawaai alsook over luide muziek die de huizen in de omgeving zou binnendringen. De uitbaters van ’t Hofke en The Missing Link hebben op het overleg gezegd dat ze zich bewust zijn van de problemen. “Maar de laatste weken waren er gewoon veel te veel feestgangers. Volle bussen met jonge mensen kwamen vanuit Turnhout naar Westmalle afgezakt”, zegt burgemeester Hendrickx. “Dat wisten wij zelf ook niet, maar het waren de uitbaters die zelf die vaststellingen deden. Ik spreek niet over enkele tientallen Turnhoutse jongeren maar over honderden. Reden? In Turnhout waren de coronaregels door het stadsbestuur al strenger dan wat door de provincie werd opgelegd. Wij pleiten voor eenvormigheid en gaan dat bij de gouverneur aankaarten, want zo verleg je de problemen naar een naburige gemeente.”

De stad Turnhout voerde geen vervroegd sluitingsuur in, maar wat bijvoorbeeld wel voelbaar kan zijn geweest was de sluiting van een zaal waar de jeugdevenementen plaatsvinden. Ook het populair jongerendanscafé De Zwarte Ruiter in Turnhout sloot op eigen initiatief al twee weken geleden, omdat het niet langer met de verstrengingen kon werken. In Westmalle kon er tot zaterdag wel nog tot zes uur worden uitgegaan. En vermits er al heel vroeg in de ochtend weer bussen tussen Malle en Turnhout pendelen, zochten kennelijk veel jongeren uit het Turnhoutse hun vertier in Westmalle.

Deze jongeren zijn er al om 22u bij in The Missing Link. Volgens de burgemeester zou de jeugd best ook terug zoals in de jaren tachtig ’s avonds al op stap gaan, en niet meer om twee uur ’s nachts pas. 

Deze jongeren zijn er al om 22u bij in The Missing Link. Volgens de burgemeester zou de jeugd best ook terug zoals in de jaren tachtig ’s avonds al op stap gaan, en niet meer om twee uur ’s nachts pas. ©  Robin Fasseur

Nachtwinkels

Om het rondslingerend glas op straat en in hagen in te perken, gaat de politie strenger controleren of de nachtwinkels geen alcohol aan minderjarigen verkopen. De hamburgerverkoper aan The Missing Link zal verplicht worden zelf ’s morgens het weggeworpen afval in de directe omgeving op te ruimen. Iemand van het gemeentepersoneel zal speciaal belast worden met het proper houden van de kernen van West- en Oostmalle.

“Ook de politie zal eenmaal de zaken heropenen, extra controleren”, zegt de burgemeester. “Ook in het doodlopend Zwanenstraatje. De politie zal ook onaangekondigd geluidsmetingen doen. Eventueel gaan we bekijken om ergens op een privéterrein nog bijkomend licht aan te steken, maar dat moet met de eigenaar besproken worden.”

De burgemeester denkt dat het nachtleven sowieso tot eind januari op slot zal blijven. “Dat staat ook zo in het KB, maar blijkbaar leest iedereen daar over. De knaldrang van de jeugd is groot, hun testosteron speelt hen parten. Dat is begrijpelijk. We zijn ook jong geweest. En we willen het uitgaansleven in Westmalle behouden, zodat onze jongeren niet met de auto naar de stad moeten om uit te gaan. Den James, Fien van Deun, de Pepermolen: Westmalle is altijd een uitgaansplek geweest in het weekend. De voorbije weken waren er gewoon te veel jongeren. Een van die uitbaters vertelde dat hij op een gegeven moment zelf zijn deur heeft moeten sluiten. Omdat al die corona-QR-codes gescand moesten, stonden ze tot buiten aan te schuiven, waardoor die deuren de hele tijd geopend bleven.”

Opvoeding

Voorts ziet de burgemeester nog een belangrijke opvoedkundige taak bij de ouders. “Het allerliefst zouden wij willen hebben dat zij hun kinderen kunnen wijsmaken dat ze zich niet elk weekend lazarus moeten drinken. En misschien kunnen die ouders hen ook overtuigen wat vroeger op stap te gaan.”

Iedereen hoopt dat The Link na de heropening van de dancings toch nog tot half 2023 - dan worden The Missing Link en ’t Hofke sowieso afgebroken - de eigen jeugd lokaal wat uitgaansleven kan gunnen, zodat ze niet naar de stad moeten rijden. 

Iedereen hoopt dat The Link na de heropening van de dancings toch nog tot half 2023 - dan worden The Missing Link en ’t Hofke sowieso afgebroken - de eigen jeugd lokaal wat uitgaansleven kan gunnen, zodat ze niet naar de stad moeten rijden. ©  Robin Fasseur

Vastgoed

Jobs in de regio