In het Te Boelaerpark komt een urban fitness. 

In het Te Boelaerpark komt een urban fitness. © Patrick De Roo

Van urban fitness in Te Boelaerpark tot boodschappenproject voor senioren: dit plant district Borgerhout in 2022

Borgerhout -

Het college maakte op de districtsraad maandagavond zijn plannen voor 2022 bekend. Zo zal er verder worden ingezet op ontharding en vergroening, komt er een urban fitness in het Te Boelaerpark en wordt het vrijetijdsaanbod voor kinderen in Borgerhout extramuros versterkt.

Elien Van Wynsberghe

Om te beginnen beschikt het district komend jaar over een groter budget: zo’n 26.500 euro extra. “Dat bedrag is afkomstig uit giften van de leden van het districtscollege”, zegt districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). Het districtscollege liet eerder al weten de loonsverhoging die door de stad werd toegekend aan alle districtsschepenen, niet te zullen aanvaarden. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar via een gift aan de vzw Lokaal Cultuurbeleid kan het geld uiteindelijk worden ingezet waar het hoort: ten bate van jeugd-, sport-, senioren-, cultuur- en armoedeorganisaties in Borgerhout. We zijn dat engagement aangegaan en willen dat blijven doen.”

Concreet staat in 2022 onder meer een versterking van het aanbod voor kinderen en jongeren in Borgerhout op het programma. Voor de kleinsten komen er onder andere kunstkampen in de vakantie. Er wordt ook geïnvesteerd in het professioneel jeugdwerk in Borgerhout extramuros ter ondersteuning van vrijwilligers en outreachend werk in de wijken. Want tot nog toe was er geen professioneel jeugdwerk aanwezig in dat deel van Borgerhout. En in het Te Boelaerpark komt er volgend jaar een urban fitness. “Dat op vraag van de jongeren zelf”, aldus Preneel.

Op sportgebied is La Liga een nieuwkomer: een laagdrempelig voetbalaanbod met wekelijkse trainingen en wedstrijden op de diverse Borgerhoutse pleintjes intramuros.

Het Vinçotteplein, een van de pleintjes waar een laagdrempelig voetbalaanbod komt.

Het Vinçotteplein, een van de pleintjes waar een laagdrempelig voetbalaanbod komt. © Patrick De Roo

Voor senioren wil het district verbindende initiatieven die de laatste twee jaar uit noodzaak gestart zijn, duurzaam maken. Zo lanceert het een boodschappenproject om senioren te helpen bij het winkelen bij hun favoriete lokale handelaars.

Wat publiek domein betreft, staat een reeks onthardingen en vergroeningen op de planning, met een focus op extramuros: in het Te Boelaerpark rond de speelfontein, de Griffier Schobbenslaan en in de Ossenblokstraat/Vrijgeweide. Intramuros krijgen de Sint-Erasmusstraat, de Wilrijkstraat en het kruispunt Beukenstraat/Godtsstraat een groener profiel. De Florastraat krijgt een volledige heraanleg, met als proefproject voor de stad volledig ontharde parkeerstroken.

Tot slot wordt het traject van de wijklabo’s verder gezet en komt er in 2022 vanuit het wijkoverleg een project rond ‘Safe Spaces’ in de omgeving van de Turnhoutsebaan, met als doel dat iedereen zich goed en veilig voelt in de buurt.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio