Op zijn laatste dag als stationschef werd Jan Francken

Op zijn laatste dag als stationschef werd Jan Francken© evdw

Stationschef Jan Francken doet deuren Suske en Wiske-station in Heide definitief dicht

Kalmthout -

33 jaar lang was Jan Francken stationschef in Heide. Dinsdag deed hij voor de laatste keer het Suske en Wiske-station dicht. Voor goed, want naast Heide sluit de NMBS nog 43 andere stations. Victor Aerden van brasserie Heide Statie onderhandelt met NMBS om het nu gesloten station te integreren in zijn bestaande horecazaak.

Erik Vandewalle

Jan Francken worstelt met dubbele gevoelens. Toen in de loop van dinsdagvoormiddag een groep vrienden van de Turfbikers en burgemeester Lukas Jacobs hem een onverwacht bezoek brachten, werd het hem allemaal net iets te veel.

Dinsdag 30 november was voor Jan zijn laatste dag als stationschef. Met pensioen gaan, kan hij nog niet. Hij moet nog zeven maanden werken, maar dus niet meer in “zijn” station en dat smaakt wrang. Aan de andere kant is hij blij dat hij de voorbije decennia de kans kreeg om van Heide Statie meer te maken dan een station waar je alleen kaartjes koopt.

Heide Statie was meer dan een plek om kaartjes te kopen.

Heide Statie was meer dan een plek om kaartjes te kopen.© evdw

Jan Francken: “Geen enkel station heeft zoveel persaandacht gekregen als dat van Heide. In deze coronatijden wordt thuiswerk gepromoot, wel ik beken dat ik al sinds 1988 thuiswerk doe. Het station was immers mijn tweede thuis. Ik werd hier stationschef in 1988. Er is bij de NMBS niemand die zo lang stationschef was op één plaats. Naar hier te worden overgeplaatst, was destijds niet meteen een geschenk. Het gebouw was verloederd. De reizigers accepteerden het, doordat mijn collega’s en ikzelf voor een goede service zorgden en omdat de treinen toen nog stipt op tijd reden. Vanaf het begin wilde ik van dit station meer maken dan een plek waar alelen maar treinkaartjes worden verkocht. Dus begon ik lange brieven te schrijven naar alle mogelijke instanties van NMBS en het gemeentebestuur met de gemotiveerde vraag om het station in Heide te herwaarderen”, zegt Jan Francken.

Pas na vele jaren kregen zijn brieven en e-mails gehoor. De NMBS zette het licht op groen voor de renovatie van het stationsgebouw. Meteen begon stationschef en stripliefhebber Francken er werk van te maken om het station een eigen extra invulling te geven. Suske en Wiske werden zijn beste collega’s. “De mooiste jaren waren van 1995 tot 2013. Stripdagen rond het station, tentoonstellingen, vertelavonden, boekvoorstellingen, de vieringen van 100 jaar station en 30 jaar stationschef . De jaarlijkse bezoeken van de scholen, de opwachting van de sint en kerstmarkten: wat er ook gebeurde, Heide Statie deed altijd mee.”

Brasserie Heide Statie

Het station staat nu leeg. Lukas Jacobs (CD&V): “De gemeente drong er bij eigenaar NMBS steeds op aan om het gebouw een horecafunctie te geven en blijkbaar wordt dat gevolgd. Het voormalige woonhuis naast het station is sedert 2005 omgevormd tot brasserie Heide Statie.

De uitbater van brasserie Heide Statie wil het lege stationsgebouw integreren in de bestaande zaak.

De uitbater van brasserie Heide Statie wil het lege stationsgebouw integreren in de bestaande zaak. © evdw

Uitbater Victor Aerden: “De gesprekken met NMBS verlopen goed. Het is de bedoeling om het station en het loket te laten opgaan in de bestaande zaak. Het loket blijft en wordt een echte eyecatcher in de vergrote zaak. Maar voor het zover is, moet er nog danig worden gerenoveerd. Naar timing toe, hoop ik in de loop van 2023 de uitgebreide brasserie te openen.” De kleine ruimte aan het uiteinde van het stationsgebouw wordt omgebouwd tot een wachtkamer.

Vastgoed

Jobs in de regio