©  REUTERS

Tegenslag voor coronabeleid van Joe Biden: rechter blokkeert verplichte vaccinatie van zorgpersoneel

De Amerikaanse president Joe Biden stuit op een nieuwe tegenslag. Zijn regering voerde een landelijke vaccinatieverplichting voor het zorgpersoneel in, maar een lokale rechtbank blokkeert de nieuwe wet nu nadat tien staten er zich tegen verzetten.

Bron: Reuters

De federale overheidsdienst voor ziekteverzekeringen (CMS) voerde een vaccinatieverplichting in voor de ongeveer 10 miljoen mensen die in de VS werkzaam zijn in de zorgsector, waaronder ziekenhuizen en woonzorgcentra. De richtlijn stelt dat alle zorgmedewerkers tegen 4 januari volledig gevaccineerd moeten zijn.

Tien staten (Missouri, Nebraska, Arkansas, Kansas, Iowa, Wyoming, Alaska, South Dakota, North Dakota en New Hampshire) stapten daarop naar de rechtbank om de wet tegen te houden. Een lokale rechter in St. Louis (Missouri) blokkeert de federale wet tot de klachten van de tien staten zijn gehoord.

De rechter, die destijds benoemd werd door president Donald Trump, oordeelde onder meer dat het CMS de “enorme” kosten die de richtlijn met zich meebrengt onderschat en dat een verplichting net vaccinatie-afkeer in de hand werkt.

De overheidsdienst CMS zegt hoe dan ook achter de regeling te blijven staan omdat ongevaccineerd zorgpersoneel een bedreiging vormt voor patiënten.

Wel goed nieuws voor Biden en het CMS vanuit Washington DC. Daar stelde het Hooggerechtshof enkele gezondheidswerkers uit Massachusetts die aanvoerden dat dezelfde vaccinatieverplichting in ging tegen hun vrijheid van religie en dat de wet een bedreiging vormt voor hun gezondheid.

Eerder riep een federale rechtbank in New Orleans al een halt toe aan een nieuwe federale richtlijn die Amerikanen die in een bedrijf met meer dan honderd werknemers werken, een verplichte coronavaccinatie oplegt of een verplichte wekelijkse test.

joro

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio