Thomas Oosterlinck heeft de winkel uitgebreid naar aanleiding van het zestigjarig bestaan van de familiezaak. 

Thomas Oosterlinck heeft de winkel uitgebreid naar aanleiding van het zestigjarig bestaan van de familiezaak. © Joren De Weerdt

60-jarig bestaan Oosterlinck Cooking en Living wordt eerbetoon aan Martine: “We proberen haar warmte en enthousiasme te evenaren”

Heist-op-den-Berg -

Bij Oosterlinck Cooking en Living in de Molenstraat in Heist-op-den-Berg vieren ze deze eindejaarsperiode hun zestigste verjaardag. Zaakvoerder Thomas Oosterlinck (40) kijkt naar de toekomst met een uitgebreide en vernieuwde toonzaal. Maar hij staat ook stil bij wat was, want de familiezaak verloor dit jaar een graag gezien boegbeeld.

Bert Provoost

De geschiedenis van de bekende zaak begint in de Heistse Bergstraat. “Mijn grootouders Roger en Lizette hebben er in 1961 een winkel opgestart in het pand waar nu kledingwinkel Esprit is. Ze waren afkomstig van Wichelen en Tienen. Ze openden toen al een winkel die uit twee delen bestond, met een stuk kookwinkel en een stuk ijzerwinkel met allerlei gereedschap”, vertelt Thomas.

De winkel toen die nog in de Bergstraat gevestigd was.

De winkel toen die nog in de Bergstraat gevestigd was. © Joren De Weerdt

“Toen ze zeventien was, stapte mijn mama Martine mee in de zaak van haar ouders. Ze was veel liever met klanten bezig dan dat ze op de schoolbanken zat. In 1980 is de winkel dan verhuisd naar de huidige locatie in de Molenstraat en negen jaar later is mijn papa Eric mee in de zaak gestapt. De traditie van de twee afdelingen in de winkel bleef bestaan. Links had hij een grote afdeling met bouten, vijzen, scharnieren, kettingzagen en boormachines. Rechts was een hoek met kookgerei.”

De combinatie tussen kookwinkel en ijzerwinkel bleef jaren overeind, tot die laatste vervangen werd door woonwinkel.

De combinatie tussen kookwinkel en ijzerwinkel bleef jaren overeind, tot die laatste vervangen werd door woonwinkel. © Joren De Weerdt

In 2002 kwam met Thomas de derde generatie in de winkel. “Ik had om eerlijk te zijn nooit gepland om dat te doen. Ik was van opleiding een economist, ik had zelfs een mooie jobaanbieding en ik dacht dat ik daar iets mee zou doen. Maar het is anders uitgedraaid. Mijn moeder zorgde in die periode voor haar ouders en daarom konden mijn ouders extra hulp in de winkel gebruiken. Die ijzerwinkel was niet echt mijn ding. Ik heb dus, met de steun van mijn ouders, als eerste project de kookafdeling serieus uitgebreid in 2011. Jeroen Meus was in die periode trouwens een levend reclamebord voor ons. Vanaf het moment dat hij op televisie kwam, werd koken een hype en vlogen de potten en de pannen hier de deur uit. Hij heeft onze winkel een echte boost gegeven, daar zijn we hem nog altijd dankbaar voor”, lacht Thomas.

Familiale sfeer

In 2014 werd de afdeling met werktuigen definitief vervangen door een woonwinkel, met toegankelijk en authentiek design. “We waren de eerste winkel buiten een stad die dit soorten merken aanbood. Sindsdien zijn we elk jaar blijven groeien. Al blijf ik de familiale sfeer en het contact met de klanten het allerbelangrijkste vinden”, zegt Thomas.

Martine.

Martine. © Joren De Weerdt

Die gevoeligheid heeft hij van geen vreemde. “Mijn mama was in principe met pensioen, maar ze kwam hier nog alle dagen. Ze hielp af en toe aanvullen, dronk een koffietje, gaf wat advies en was altijd opgewekt. Sommige klanten kwamen zelfs speciaal naar hier om met haar te babbelen als ze een probleem hadden. Ze had hier echt een sociale functie.”

Twee maanden geleden overleed Martine, ze was 69. “Ze had net leukemie overwonnen, maar werd toen weer ernstig ziek. Dat laatste wisten maar weinig mensen, ze was altijd bescheiden. Typisch voor haar is dat ze twee dagen daarvoor in de winkel nog een pan heeft verkocht. Ze was niet te houden, altijd enthousiast, tot op het einde”, zegt Thomas.

Thomas Oosterlinck heeft de winkel uitgebreid naar aanleiding van het 60-jarige bestaan van de familiezaak. 

Thomas Oosterlinck heeft de winkel uitgebreid naar aanleiding van het 60-jarige bestaan van de familiezaak. © Joren De Weerdt

Stuk magazijn ingepalmd

Naar aanleiding van haar overlijden werd in de archieven gedoken en wordt nu de zestigste verjaardag van de winkel in de verf gezet. “Het vieren van ons 60-jarig bestaan is voor ons vooral een eerbetoon aan haar. We hebben een uitgebreide folder uitgebracht met allerlei speciale kortingen. En de winkel is vernieuwd en uitgebreid. Zo hebben we een deel van het magazijn extra ingepalmd als winkelruimte.”

“Wat ik voor de toekomst wens? We blijven alleszins een familiale zaak, want mijn vader doet nog steeds de administratie en mijn tante staat mee in de winkel. En ons personeel is voor ons als familie. We gaan dus nog lang verder werken zoals mijn mama dat graag deed en we gaan haar spirit zo goed mogelijk proberen verder te zetten. Al beseffen we dat het een hele uitdaging wordt om haar warmte en enthousiasme te evenaren.”

Een folder van vandaag naast een folder uit de beginjaren.

Een folder van vandaag naast een folder uit de beginjaren. © Joren De Weerdt

https://oosterlinck.shopMEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio