“Familie zonder Peter is geen familie meer”, menen de fans. 

“Familie zonder Peter is geen familie meer”, menen de fans. © Marc Peeters

Kempense ‘Familie’-superfan neemt het op voor Peter en Marie-Rose: “Martine Jonckheere vroeg ons om haar te helpen”

Westerlo -

Sophie Declerck uit Westerlo is superfan van de soap Familie op VTM en pikt het absoluut niet dat de scenaristen de personages Peter Van den Bossche en zijn moeder Marie-Rose De Putter uit de serie hebben geschreven. De vrouw richtte uit protest een Facebookpagina op die ondertussen al meer dan 10.300 leden telt. “VTM heeft ons uitgenodigd voor een gesprek”, zegt de vrouw die nu al nadenkt over verdere acties om de acteurs Gunther Levi en Martine Jonckheere aan boord te houden. “Ik ben bereid me vast te ketenen aan de poort tot de beslissing om door te gaan zonder Peter en Marie-Rose is herzien.”

Marc Peeters

LEES OOK. “Iedereen vindt het jammer, maar daar koop ik niks van”: alweer ontslagen bij ‘Familie’

De redenering van Sophie Declerck is eenvoudig. “De soap heet Familie en de familie waar het om draait zijn de Van den Bossches. Peter is de belangrijkste Van den Bossche en die kun je niet zomaar wegnemen. Personages die al van in het prille begin aanwezig zijn, dragen het verhaal. Peter is ook de man bij wie iedereen met zijn problemen terechtkan. Voor de fans is Peter Van den Bossche ook echt familie.”

Verjonging is het argument waarmee de makers van Familie schermen. “Dat kan ik voor een stuk begrijpen”, zegt Sophie. “Maar dat doe je niet ten koste van elementaire en populaire personages.” Zopas raakte bekend dat ook de personages vertolkt door Ludo Hellinx en Hilde Van Haesendonck uit de reeks verdwijnen. “Op zich zijn dat geen Van den Bossches, maar de bijkomende ontslagen doen de onvrede bij de fans alleen maar toenemen. Het lijkt wel of ze er een jongerenserie op Ketnet van aan het maken zijn. Dat pikken we dus niet.”

Figurant

Sophie mocht de voorbije jaren een paar keer als figurante haar opwachting maken in Familie. “Dan ontmoet je ook acteurs en ga je nog meer met hen meeleven.” Volgens Sophie is de rol van Peter Van den Bossche zeker niet uitgespeeld. Ze schudt enkele mogelijke verhaallijnen uit haar mouw. “Zijn vriendin is zwanger. Misschien kan de baby een huilbaby zijn die de ouders in de gordijnen jaagt. Bert Van den Bossche is destijds naar China vertrokken voor een gezichtstransplantatie.”

“Gespeeld door een andere acteur zou die toch kunnen terugkeren. De periodes dat Peter Van den Bossche tegenover de grote slechteriken stond, vonden we als fans allemaal spannend om te volgen. Voor het personage Marie-Rose zijn er toch ook mogelijkheden op liefdesvlak die voor grote spanningen kunnen zorgen.” Het geloof in de scenaristen ligt bij de diehard fans al wel langer onder vuur. “Soms heb ik het gevoel dat de schrijvers van nu al niet meer weten wat er in het verleden is gebeurd.”

LEES OOK. ‘Familie’-actrice Annie Geeraerts kritisch na ontslag Gunther Levi: “Je kan kijkers ook te véél choqueren”

De protestgroep op Facebook telt al meer dan 10.300 leden.

De protestgroep op Facebook telt al meer dan 10.300 leden. © Marc Peeters

Dat de Facebookpagina ‘Wij eisen dat Gunther Levi en Martine Jonckheere bij Familie blijven’ piekt, toont volgens Sophie aan dat het protest algemeen is. “Ook Davy Gilles, collega van Gunther bij de Romeo’s en ex-acteur bij Familie, is lid geworden.” Sophie toont een bericht van Martine Jonckheere.

“Ik wil zo graag de kans krijgen om de strijdlustige Marie-Rose van vroeger te worden en niet enkel de oma die snoep maakt en taarten bakt”, schrijft de actrice. “Dat is niet alleen saai voor mezelf om te spelen maar ook saai voor het publiek om naar te kijken. Hopelijk helpen jullie mij mee in mijn strijd om mijn bazen te overtuigen dat ik meer waard ben dan dit.”

Sophie is ervan overtuigd dat de strijd nog niet gestreden is. Zelf is ze ondertussen uit protest wel gestopt met kijken. “In het verleden zijn onder druk van misnoegde fans scenario’s om bijvoorbeeld Anna en Albert definitief naar Benidorm te later verhuizen bijgestuurd. Het ongenoegen vandaag is veel groter dan toen. Hier kan VTM niet ongevoelig voor blijven.” De superfan wil het ook niet laten bij protest op de sociale media.

“We planden al een actie aan de gebouwen van VTM in Antwerpen. Die hebben we afgeblazen omdat ons een gesprek was toegezegd. Momenteel zit ik te wachten op de concrete uitnodiging. Als die uitblijft, zal er wel verzet komen. In Antwerpen, in Vilvoorde of aan de studio’s in Lint. We zien wel. Ik ben bij wijze van spreken bereid me vast te ketenen aan de poort tot de beslissing om door te gaan zonder Peter en Marie-Rose is herzien.”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio