De gemeente Sint-Katelijne-Waver heft een belasting op elektriciteitsmasten. 

De gemeente Sint-Katelijne-Waver heft een belasting op elektriciteitsmasten. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Oppositiepartij Samen Anders wil belasting op masten opnieuw afschaffen, gemeentebestuur is tegen

Sint-Katelijne-Waver -

De veelbesproken belasting op masten en pylonen in Sint-Katelijne-Waver wordt voorlopig niet afgeschaft. Oppositieraadslid Tom Ongena (Samen Anders) stelde voor om de belasting te schrappen. Dat zou volgens hem de energiefactuur kunnen drukken. Maar het gemeentebestuur ziet dat voorstel niet zitten.

Stijn Van de Sande

In 2019 voerde het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver een belasting in op masten en pylonen die hoger zijn dan vijftien meter. De belasting moest een wildgroei aan masten voorkomen en levert de gemeente zo’n 175.000 euro per jaar op. Oppositiepartij Samen Anders verzette zich steeds tegen de nieuwe belasting en vroeg tijdens de gemeenteraad van maandag opnieuw om de heffing af te schaffen.

“De Vlaamse regering voert een taxshift door van elektriciteit naar fossiele brandstoffen”, zegt Tom Ongena, die ook in het Vlaams Parlement zetelt voor Open Vld. “Men wil de belastingen dus verschuiven van elektriciteit naar aardgas en stookolie. Op die manier wil men mensen aanmoedigen om bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren. Maar een belasting op masten en pylonen raakt net de elektriciteitsdistributie en verhoogt zo ook de factuur. Net nu de elektriciteitskosten al zo hoog oplopen.”

Brief

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) verstuurde een brief naar de lokale besturen met daarin de vraag om de belasting op masten en pylonen uit te laten doven. Maar Samen Anders ziet ze liever meteen geschrapt worden. Daar gaat het gemeentebestuur niet op in. “We zullen voldoen aan de vragen van de minister en het bestaande belastingsreglement na 2025 niet verlengen”, zegt schepen van Financiën Sven Verelst (CD&V). “Windmolens, die voor hernieuwbare energie zorgen, zijn sowieso al vrijgesteld van deze belasting.” (svds)

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio