Kristof Steegmans weet hoe het is om te reizen als rolstoelgebruiker. 

Kristof Steegmans weet hoe het is om te reizen als rolstoelgebruiker. © Dirk Vertommen

‘Stad zonder drempels’ biedt toegankelijke citytrips in Mechelen aan voor mensen met een beperking

Mechelen -

Mensen met een beperking kunnen voortaan zonder zorgen op citytrip naar Mechelen. Reisorganisatie WeTravel2 start samen met de stad het pilootproject ‘Stad zonder drempels’. Het project biedt uitgewerkte verblijfsarrangementen aan waardoor mensen met een beperking niet langer zelf op zoek moeten gaan naar plaatsen die toegankelijk zijn.

Stijn Van de Sande

Voor mensen met een beperking is op reis gaan lang niet altijd even evident. Daarom startte Kristof Steegmans (47) uit Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) in 2015 de reisorganisatie WeTravel2. Kristof kwam 29 jaar geleden zelf in een rolstoel terecht na een duik in een ondiepe rivier. “Ik was op dat moment op reis”, zegt hij. “Toch heeft het ongeluk me later niet tegengehouden om de wereld verder te gaan ontdekken. Ik ben dus een ervaringsdeskundige.”

“Maar een beperking zorgt bij het plannen van een reis wel voor heel wat obstakels”, zegt Kristof. “Je moet op voorhand heel goed uitdokteren welke horecazaken en toeristische attracties toegankelijk zijn. Met WeTravel2 wil ik daarom zo veel mogelijk plaatsen inventariseren. Op die manier wordt het voor mensen met een beperking steeds makkelijker om zelf een reis te boeken die perfect aansluit bij hun noden.”

Kant-en-klare arrangementen

Kristof werkte al reizen uit naar alle hoeken van de wereld, maar nu zoekt hij het dichter bij huis. Samen met de stad Mechelen en Toerisme Vlaanderen werd het pilootproject ‘Stad zonder drempels’ opgestart. Samen gingen ze op zoek naar verblijfplaatsen en toeristische trekpleisters die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Die werden gebundeld in verschillende kant-en-klare verblijfsarrangementen. Die kunnen op maat van de klant geperfectioneerd worden zodat hij of zij zorgeloos kan genieten van een citytrip.

“In een historische stad als Mechelen is toegankelijkheid niet altijd even makkelijk”, aldus Kristof. “De Sint-Romboutstoren kan je bijvoorbeeld niet beklimmen met een rolstoel. Dat is niet erg, zolang men er maar transparant over communiceert en alternatieven aanbiedt, bijvoorbeeld via VR. Maar toegankelijkheid gaat over meer dan ergens door kunnen met je rolstoel. Het gaat ook over bewustzijn en welkom zijn in een etablissement. Als we, ondanks onze beperking, ontvangen worden met een glimlach, doet dat al heel veel.”

Oproep

In Mechelen bestonden al enkele initiatieven voor mensen met een beperking, zoals de Dementievriendelijke Wandeling en de Toegankelijke Erfgoedwandeling. “Iedereen heeft evenveel recht op vakantie”, zeggen schepenen voor Toerisme en Gelijke Kansen Björn Siffer en Gabriella De Francesco (beide Vld-Groen-m+). “Daarom roepen we de horecazaken en toeristische attracties in onze stad op om oog te hebben voor de toegankelijkheid. We organiseren daar onder meer inspiratiesessies voor.”

Als het project in Mechelen aanslaat, willen WeTravel2 en Toerisme Vlaanderen ook andere steden overtuigen om ‘stad zonder drempels’ te worden.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio