Kan de omikronvariant ons helpen? Marc Van Ranst hoopt van wel

Viroloog Marc Van Ranst benadrukte afgelopen weekend dat de klinische opvolging van de omikronvariant van groot belang is. Wanneer hij minder schadelijk blijkt te zijn dan zijn voorgangers, zijn we er zelfs bij gebaat dat hij zo snel mogelijk de wereld rondgaat. Op die manier bouwen we immers immuniteit op zonder de grote risico’s van eerdere, ziekmakende varianten. Het is echter veel te vroeg om nu al conclusies te trekken.

dvt

LEES OOK. Marc Van Ranst: “Binnen één à twee weken kennen we werkzaamheid van vaccins tegen omikron”

Omdat we momenteel nog te weinig weten over de besmettelijkheid en het ziekteverloop van omikron, is Van Ranst wel gewonnen voor het tijdelijke inreisverbod dat verschillende landen hebben afgekondigd. “Deze ingrijpende maatregelen kan je alleen maar nemen in heel uitzonderlijke omstandigheden”, zegt Van Ranst”. “Maar we moeten onze voorzorgen nemen en de situatie even bevriezen zolang we niet genoeg weten over deze nieuwe, potentieel dominante variant.”

Er bestaat immers ook een mogelijkheid dat omikron schadelijker is voor de mens, en dan begint alles weer opnieuw. Maar zelfs wanneer blijkt dat omikron even ziek maakt als de deltavariant, zitten we volgens de viroloog met een nieuw vraagstuk: “Bieden de bestaande vaccins wel voldoende bescherming tegen deze mutant?”

Zolang we hierop geen antwoord hebben, blijft het reisverbod maar beter even van kracht, vindt hij. “Op twee vluchten afkomstig uit Johannesburg testten maar liefst eenenzestig van de zeshonderd mensen positief. Dat is best veel.

Vaccins werkzaam of niet?

Op dit moment is het nog koffiedik kijken hoe goed de bestaande vaccins werken tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Het leidt wereldwijd tot ongerustheid, temeer omdat ook nog niet duidelijk is hoe ziekteverwekkend de variant is.

Van Ranst maakt zich sterk dat er binnen één à twee weken resultaat kan zijn over de werkzaamheid van de vaccins. “In ons labo in Leuven hebben we dit nog niet kunnen onderzoeken. Het staal dat we hebben onderzocht is niet vers genoeg om verder onderzoek op te doen. Andere landen en farmaceutische bedrijven zijn hier wel naarstig naar op zoek: ik geloof dat we snel meer zullen weten.”

LEES OOK. Topman Moderna: “Huidige coronavaccins werken waarschijnlijk minder goed tegen omikronvariant”

Vastgoed

Jobs in de regio