Op deze plaats in de Nieuwe Erven komt het Vrijwilligersplein. 

Op deze plaats in de Nieuwe Erven komt het Vrijwilligersplein. © Guy Van Nieuwenhuysen 

Stad Turnhout eert vrijwilligers met eigen straatnaam

Turnhout -

De Turnhoutse gemeenteraad heeft een naam gegeven aan een nog aan te leggen groen buurtplein in de verkaveling Nieuwe Erven. Het Vrijwilligersplein is een eerbetoon aan de vele vrijwilligers die in Turnhout actief zijn.

Guy Van Nieuwenhuysen

Het Vrijwilligersplein is een onderdeel van de laatste bouwfase in het project Nieuwe Erven. Daarvoor leverde Turnhout op 20 juli 2020 een omgevingsvergunning af.

Voor elke nieuwe straat moet een naam worden gevonden. In Turnhout is dat een opdracht voor de Werkgroep Straatnamen. Voor het nieuwe plein in Nieuwe Erven lagen verschillende voorstellen op tafel. Het Villaparkplein was een belangrijke kanshebber, want de Nieuwe Erven is gebouwd op de grond van het voormalige Villaparkstadion.

Een andere optie was het Altoplein. Aan de rand van het Nieuwe Ervenproject stond ooit de sigarenfabriek Alto. Het Altoplein werd uiteindelijk van de lijst geschrapt omdat niemand het roken wil promoten.

De leden van de werkgroep dachten ook aan het Marcel Hendrickxplein. Marcel Hendrickx is als schepen, burgemeester en volksvertegenwoordiger erg bepalend geweest voor Turnhout, maar de werkgroep oordeelde dat het nog te vroeg is om al een plein naar hem te vernoemen. Hendrickx overleed in oktober 2020.

En waarom geen vrouwennaam? Er zijn namelijk te weinig vrouwen vertegenwoordigd in de straatnamen. De naam van Fanny Aubergé, een dame die na haar huwelijk in Turnhout kwam wonen, een belangrijke verzetsstrijder werd tijdens de Eerste Wereldoorlog en van 1908 tot 1946 voorzitter van de Turnhoutse afdeling van het Rode Kruis was, staat al een tijd op de kanshebberslijst. Maar zij krijgt wellicht een plein voor het Pioniersgebouw in Niefhout.

Uiteindelijk viel de keuze op het Vrijwilligersplein. De naam verwijst naar de vele vrijwilligers die vaak anoniem actief zijn in Turnhout. Ook in de sportwereld, waarmee de link naar het voetbal in het Villaparkstadion eveneens gelegd is. Het Vrijwiligersplein komt in de buurt van de Unionstraat.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio