Aspiriva bereidt nieuwe windturbine langs de E19 voor om aan te sluiten op het net. De molen moet dit jaar nog operationeel zijn. 

Aspiriva bereidt nieuwe windturbine langs de E19 voor om aan te sluiten op het net. De molen moet dit jaar nog operationeel zijn. © Aspiravi

2.500 gezinnen moeten langer wachten op groene stroom: “Nieuwe windmolen E19 dit jaar nog operationeel”

Brecht -

De nieuwe windturbine die Aspiravi heeft gebouwd langs de E19 wordt momenteel aangesloten op het openbaar net. Aanvankelijk was gepland dat die in oktober operationeel zou zijn, maar het was wachten op een hoogspanningscel die op maat werd gemaakt. De nieuw windmolen moet groene stroom leveren aan 2.500 gezinnen.

“In juni was de windturbine klaar. De aansluiting op het openbaar net gebeurt via het bestaande transformatorstation waarop al tien turbines langs weerskanten van de E19 zijn aangesloten. Een uitbreiding was daarom nodig. Hiervoor werd in Duitsland een nieuwe hoogspanningscel geproduceerd, volledig op maat van deze windmolen”, legt woordvoerder An Schaubroeck van Aspiravi uit.

De nieuwe turbine staat er nog werkloos bij. Binnenkort komt daar verandering in.

De nieuwe turbine staat er nog werkloos bij. Binnenkort komt daar verandering in. © Elke Lamens

“Deze cel is in oktober geïnstalleerd en sindsdien worden de elektrische werken uitgevoerd om de turbine aan te sluiten op het openbaar elektriciteitsnet. De turbine wordt dan geregeld even opgestart om alle aspecten te testen en nauwkeurig af te stellen. Dit neemt enkele weken in beslag. Bedoeling is om de windmolen dit jaar nog effectief in gebruik te nemen en zo voor verschillende jaren lokale, groene stroom te leveren aan 2.500 gezinnen. Samen goed voor een vermindering van de Co2-uitstoot van 4.000 ton per jaar.”

“Omwonenden kunnen hierin mee participeren en zo mee genieten van de opbrengsten. Aspiravi telt al zo’n 3.500 coöperanten die samen 9,5 miljoen euro hebben opgehaald. We gaan de omwonenden hierover nog actief informeren. Klanten van Aspiravi steunen dan weer ons goed doel in het kader van energie- en kansarmoede.”

 (ella)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio