Extremer dan Marine Le Pen: populaire en controversiële journalist Eric Zemmour kandidaat voor Franse presidentsverkiezingen

De extreemrechtse controversiële journalist en columnist Eric Zemmour is kandidaat bij de volgende Franse presidentsverkiezingen. Dat heeft hij dinsdag aangekondigd in een videoboodschap.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Moslimouders verplichten kinderen Franse voornaam te geven en andere extreme standpunten: toch zien velen de ‘Franse Trump’ als ideale presidentskandidaat

De 63-jarige Zemmour is bekend voor zijn controversiële uitspraken. In september dit jaar werd hij door het Franse hof van beroep nog vrijgesproken voor een aantal anti-islamuitspraken. Hij had in 2019 op een rechtse politieke conventie een toespraak gegeven waarin hij kritiek uitte op immigranten en de “islamisering van de straat”. Hij noemde de djellaba (de kledij die vooral in Maghreb-landen wordt gedragen) en de hoofddoek “uniformen van een bezettingsleger”. In eerste aanleg werd hij daarvoor veroordeeld tot een boete van 10.000 euro.

Eerder beschuldigde hij op televisie ook al minderjarige migranten ervan “dieven en moordenaars” te zijn. Ondanks zijn uitspraken is hij nog steeds erg vaak te zien op CNews, een Franse commerciële tv-zender.

De Franse presidentsverkiezingen vinden volgend jaar in april plaats.