© rtv

Zevenster 2,5 jaar afgesloten voor renovatie eeuwenoud klooster

ARENDONK -

Twintig jaar nadat de laatste zuster de poort achter zich heeft dichtgetrokken, wordt het Agnetendalklooster in Arendonk eindelijk gerenoveerd. De restauratiewerken zijn maandag gestart.

Eddy Meulemans

Na twee decennia van vandalisme en verwaarlozing wordt het driehonderd jaar oude franciscanessenklooster in Arendonk gered van het ultieme verval. Liefst 5,5 miljoen euro investeert bouwmaatschappij De Noorderkempen in de renovatie van het eeuwenoude nonnencomplex. Omdat het kolossale bouwwerk beschermd is als monument, mag het niet worden afgebroken. De voorgevel, de monumentale abdijmuur en de kloostertuin worden daarom in hun originele staat bewaard of hersteld.

Helemaal in de geest van de vroegere zustergemeenschap worden er achter de historische gevel 26 woningen ingericht voor cohousing. Dat is een nieuwe woonvorm waarbij je samen en toch apart woont. Zo krijgt elk van de 26 wooneenheden een eigen keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. “Maar daarnaast zullen er ook enkele gemeenschappelijke ruimtes zijn, waaronder een polyvalente ruimte met een keuken, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten, samen knutselen, tuinieren of gewoon hun spullen opbergen”, zegt voorzitter Hans Heylen van De Noorderkempen.

Noodverbinding voor schoolkinderen

De werken zijn maandag gestart en zullen meer dan 2,5 jaar duren, wellicht tot half 2024. Tot zolang wordt de gemeenteweg Zevenster volledig afgesloten voor het verkeer, vanaf het kruispunt met De Valken tot aan het hek van de aanpalende vrije basisschool Sint-Clara. Ook fietsers en voetgangers kunnen er niet passeren. Voor de schoolkinderen en hun ouders is daarom een tijdelijke noodverbinding aangelegd via het braakliggend perceel nabij fietsenwinkel ENC en zo verder over de voetgangersbrug over waterloop de Wamp.

Het uitzicht van het beschermde kloostergebouw blijft bewaard. Ook de tuin en de monumentale kloostermuur worden in hun oorspronkelijke staat hersteld. Binnenin komen er 26 nieuwe woningen. 

Het uitzicht van het beschermde kloostergebouw blijft bewaard. Ook de tuin en de monumentale kloostermuur worden in hun oorspronkelijke staat hersteld. Binnenin komen er 26 nieuwe woningen. © RR

Voor de schoolkinderen en hun ouders is een noodverbinding opengesteld via het braakliggend perceel nabij fietsenwinkel ENC en de voetgangersbrug over de Wamp. 

Voor de schoolkinderen en hun ouders is een noodverbinding opengesteld via het braakliggend perceel nabij fietsenwinkel ENC en de voetgangersbrug over de Wamp. © EMA

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio