© atv

Vernieuwing ziekenhuis verhoogt aantal operatiezalen met helft

Geel -

De Vlaamse overheid investeert 20 miljoen euro in de vernieuwing van het Ziekenhuis Geel. De hoofdmoot daarvan gaat naar de bouw van een nieuw daghospitaal, klinisch labo en kinderziekenhuis.

Hans Otten

Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (Vipa) investeert Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) 20 miljoen euro in de renovatie van het Geelse hospitaal. Naast de vernieuwingen van onder meer ramen in het hoofdgebouw is dat bedrag vooral bestemd voor de bouwplannen die het ziekenhuis de komende jaren wil ontvouwen. Bovenop het bestaande revalidatiecentrum start eind volgend jaar de bouw van vier nieuwe verdiepingen. Buiten de bovenste etage vol technische installaties gaat het verder over een nieuw klinisch labo, een kinderziekenhuis en een daghospitaal.

Klaar in 2025

“Al die elementen zijn nu ondergebracht in het modulair gebouw dat rechts van de hoofdingang dwars op het hoofdgebouw staat”, zegt Danny Van Reeth, directeur Technische en Facilitaire Diensten van Ziekenhuis Geel. “Dat gebouw is opgetrokken met de bedoeling er tijdelijk te blijven staan, maar tijdelijk zijn intussen twintig jaar geworden. Het pand is volledig op en renovatie is geen optie. Daarom bouwen we de nieuwe verdiepingen bovenop het revalidatiecentrum, waar ook onze administratie gevestigd is. Dat gebouw is qua stevigheid van fundamenten volledig op die uitbreiding berekend.”

Met de nieuwbouw verdwijnt het huidige haakse modulaire gebouw naast de ingang en komt er meer groen.

Met de nieuwbouw verdwijnt het huidige haakse modulaire gebouw naast de ingang en komt er meer groen. © RR

De vernieuwbouw zou begin 2025 klaar moeten zijn, waarna het tijdelijke modulaire pand verdwijnt. Op die plaats legt het ziekenhuis een uitgebreide groenzone aan. “Die komt ook de buurt ten goede. De buren kregen overigens enkele maanden geleden als eersten de plannen te zien”, zegt algemeen directeur Jan Flament van Ziekenhuis Geel. “Maar de uitbreiding staat vooral in functie van de gebruikers. Zo heeft het kinderziekenhuis geen ruimte voor ingrepen, maar die kunnen wel gebeuren in het daghospitaal op de verdieping erboven.”

Achttien ingrepenruimtes

Door die uitbreiding zit het Ziekenhuis Geel goed op de weg om tegen 2027 het aantal operatiekwartieren en zogenaamde endoscopische ingrepenruimtes met de helft te verhogen van de huidige twaalf naar achttien. “We stappen dus duidelijk af van de oude visie om in een ziekenhuis zoveel mogelijk bedden te tellen. We willen Ziekenhuis Geel verder ontwikkelen als essentieel chirurgisch centrum voor de Kempen. De uitbouw van het klinische laboratorium past bovendien in het stappenplan van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) om tot één groot labo te komen.”

Burgemeester Vera Celis en schepen Griet Smaers van stad Geel (links) verwelkomen samen met directeur Jan Flament voorzitter Emiel Wouters van de raad van bestuur (rechts) en minister Wouter Beke (midden) in het Ziekenhuis Geel.

Burgemeester Vera Celis en schepen Griet Smaers van stad Geel (links) verwelkomen samen met directeur Jan Flament voorzitter Emiel Wouters van de raad van bestuur (rechts) en minister Wouter Beke (midden) in het Ziekenhuis Geel. © Hans Otten

De vernieuwing geeft daarnaast de mogelijkheid om een aantal innovaties door te zetten. Het ziekenhuis experimenteert al langer met robotonthaal en -chirurgie, lichtbeleving en interactieve beeldschermen. “Een andere innovatieve oplossing is het gebruik van flexibele kamers. Zo hebben we in het kinderziekenhuis luxekamers waar zowel een kind als een ouder kan overnachten. Wanneer het bijvoorbeeld in de zomer in deze afdeling rustig is, kunnen we de kamers opsplitsen en voor andere patiënten gebruiken”, zegt Flament.

Vlaams minister Wouter Beke looft de plannen om de doordachte visie. “Ze houden rekening met de patiënten, de buurtbewoners en het ziekenhuisnetwerk. De Kempen zijn een voorbeeld van hoe met een goede verstandhouding tussen verschillende partners mooie resultaten kunnen worden bereikt.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio