Biervereniging Vorselazarus bij de lancering van het 2290-bier, de voorloper van het 2290²-bier. 

Biervereniging Vorselazarus bij de lancering van het 2290-bier, de voorloper van het 2290²-bier. © Marc Peeters

Vorselazarus promoot 2290²: “Gratis bier voor organiserende verenigingen”

Vorselaar -

De biervereniging Vorselazarus uit Vorselaar pakt uit met een origineel idee om het verenigingsleven een duwtje in de rug te geven. Wie in 2022 een activiteit organiseert, krijgt van Vorselazarus een doos met 24 flesjes van het nieuwe streekbier 2290² cadeau. “Dat bier kan men dan schenken tijdens de activiteit”, legt Kobe Vercauteren van Vorselazarus uit.

Marc Peeters

Vorselazarus is ontstaan in 2016 uit de hobbybrouwerijen Rockabeery en ’t Waterslot. Het eerste gezamenlijke project was de lancering van het dorpsbier 2290, genoemd naar het postnummer van de gemeente. “2290 is een blond biertje van hoge gisting met een fruitig karakter en alcoholpercentage van zo’n 6%. Het was meteen een succes”, zegt Kobe Vercauteren. “We brachten ondertussen ook nog wat limited editions uit, waarbij de fierheid op ons dorp een constante was.”

Eerder dit jaar vonden de bierliefhebbers dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat studiewerk zag 2290² (lees: 2290 tot de tweede) het levenslicht. “Het is nog steeds een blond bier, maar met het alcoholpercentage zijn we gestegen naar 8,5%. De naam hebben we bewust behouden, maar de toevoeging van het machtscijfer maakt duidelijk dat het toch iets anders is.” Voor niet-kenners: de 2290² is nu net zo sterk als een Duvel. Voor het brouwen van de aangepaste versie trok de biervereniging naar brouwerij Pirlot in Zandhoven.

Cafés

“De cafés waar onze 2290 op de kaart stond - in Vorselaar zijn ze dat haast allemaal - zijn mee overgeschakeld. Het biertje werd gelanceerd in augustus en doet het prima als horecabiertje.” Met de actie naar de verenigingen toe wil Vorselazarus nog meer mensen laten kennismaken met het brouwsel. “24 flesjes is de inhoud van een klassieke bak, al werken wij niet meer met bakken maar met dozen.”

In Vorselaar zijn er meer dan honderd erkende verenigingen, maar die organiseren niet allemaal een activiteit waarop bezoekers worden ontvangen. “We vermoeden dat we ergens rond de vijftig dozen gaan landen. Maar het is graag gegeven. Naar de cafés toe hebben we in het verleden een soortgelijke actie gedaan, al wilden we deze keer iets doen voor de verenigingen. Heel wat verenigingen hadden het de afgelopen tijd zeer moeilijk en ook nu moeten weer activiteiten en evenementen opgeschort worden”, zegt Vercauteren.

De actie werd maandagavond gelanceerd op de Facebookpagina van Vorselazarus. Daar is ook een bestelformulier beschikbaar waar erkende Vorselaarse verenigingen hun doos 2290² kunnen bestellen. Het afleveren van de bestelling zal zo spoedig mogelijk op een coronaveilige manier gebeuren.

vorselazarus.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio