©  Jan Van der Perre

Antwerpse diëtiste helpt havenarbeiders die in shiften werken met kookboek

Antwerpen, Zwijndrecht

De Antwerpse Lotte Lemoine (37) heeft op vraag van het chemisch havenbedrijf Kuraray EVAL Europe in Zwijndrecht een boek klaar, specifiek voor de werknemers van het bedrijf die in shiften werken.

Lotte is zelf diëtiste van opleiding en werkt in het UZA in Edegem. Ze begeleidt er oncologische patiënten tijdens hun zware behandelingstraject door een goede voedingstoestand te bewaken. Zelf was ze altijd een fijnproever en een levensgenieter wat betreft eten tot ze ironisch genoeg een paar jaar geleden zelf erg veel last kreeg van maag- en darmproblemen. Ze startte – deels daardoor – ook haar eigen praktijk Gezond met Lotte en postte wekelijks de meeste verrukkelijke gerechtjes, gezond en geschikt voor iedereen die op welke manier of om welke reden dan ook gezond wil eten.

Eén op één

Voor corona gaf ze in haar praktijk workshops rond gezonde voeding. Daarnaast kan je bij haar ook terecht voor voedingsadvies op maat. Deze consultaties gaan nu online door. “Het zijn niet altijd mensen die gewoon willen vermageren, maar ook echt op zoek zijn naar een gezonde levensstijl in het algemeen, maag- en darmproblemen, gewichtstoename en concreet advies bij sportvoeding.”

 

 ©  Jan Van der Perre

Erg arbeidsintensief

Voor corona toesloeg gaf Lotte ook al workshops rond de combinatie gezonde voeding en shiften. Geen evidente keuze want veel van haar collega-diëtisten zouden daar nooit aan beginnen. “Het is heel arbeidsintensief omdat je één op één werkt. Ik geef adviezen, afhankelijk van het type shift. De recepten kunnen hierin worden verwerkt. Maar ik ben iemand die iets wil doen dat niemand anders doet”, lacht ze. “Dat was mijn drijfveer voor deze uitdaging als diëtiste. Ik kreeg in mijn praktijk ook veel verpleegkundigen en politieagenten over de vloer.” Die workshops liggen nu wel even stil door corona. “Normaal organiseerde ik er toch zeker vier per jaar.”

Tools en gezondheidsessies

Haar contact met het chemiebedrijf Kuraray kwam van hun kant. Het bedrijf beseft dat shiftwerk een hoger risico geeft op diabetes en hart- en vaatziekten omdat de werknemers door de onregelmatige uren vaak ongezonde keuzes maken en ook veel meer naar snelle suikers grijpen. “Omdat ze ook wel eens moeite hebben met slapen, wordt er soms naar een biertje of wijntje gegrepen omdat ze denken dat het hen helpt slapen. Maar het tegendeel is waar.”

Er waren al wel eens gezondheidssessies georganiseerd bij Kuraray, maar nog niet zo concreet en praktisch rond gezonde voeding en shiftwerk. Duidelijk begaan met hun werknemers hebben ze de vraag gesteld wat ze echt nodig hadden. “En zo ben ik door hen gecontacteerd”, gaat Lotte verder. “Ze vroegen aan mij om shiftwerkers de nodige tools te geven om in vorm te blijven en zich gemakkelijker te kunnen aanpassen aan hun shiften.”

“We beseffen dat gezonde voeding in combinatie met gezonder voeding geen evidentie is. Door deze tools aan te reiken hopen we bij te dragen aan het welzijn van onze werknemers”, zegt Bruno Steenssens, productiemanager van Kuraray.

Ook workshops

Niet alleen maakte Lotte het boek Gezond op het werk dat iedere shiftwerker en elke nieuwe werknemer in het bedrijf kreeg. Ze geeft ook workshops – nu online - per shift aan een groepje van vijftien shiftmedewerkers, gebaseerd op het boek. “Die zijn heel concreet. Ik leg hen uit wat bepaalde voeding kan betekenen en hoe ze de juiste keuzes kunnen maken door bijvoorbeeld goed de verpakkingen te lezen.” Om haar boek volledig te maken, ging Lotte ook kijken wat de werknemers in de buurt aan eten konden bestellen.

Nog bedrijven

De interesse van andere havenbedrijven is er zeker wel. Bij BASF deden ze al eens iets gelijkaardigs, ook in eigen beheer. “Uiteraard komt zoiets ten goede van onze werknemers”, reageert woordvoerster Fanny Heyndrickx. En ook Total is het idee wel genegen, maar heeft daar momenteel geen budget voor. “Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd gelijkaardige sessies op te zetten, maar dat is nooit uitgerold door aangepast besparingen. Uiteraard zijn we voor zulke initiatieven, maar onze arbeiders kunnen sowieso ook terecht bij – en worden opgevolgd – door onze bedrijfsarts”, zegt woordvoerster Kris Dobbelaere.

Meer info? Instagram: @gezond met Lotte of via info@gezondmetlotte.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio