Niet-hechtgebonden asbest in vloerbedekking en leidingisolatie mag enkel door een erkende asbestverwijderaar worden verwijderd. 

Niet-hechtgebonden asbest in vloerbedekking en leidingisolatie mag enkel door een erkende asbestverwijderaar worden verwijderd. © rr

Al elf Molse gezinnen laten asbestonderzoek uitvoeren

Mol -

IOK en OVAM geven subsidies voor een asbestonderzoek en het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij vloerbedekking en leidingisolatie. Sinds de start van het project eind vorig jaar hebben al elf Molse gezinnen een asbestonderzoek laten uitvoeren.

Niet-hechtgebonden asbest houdt ernstige gezondheidsrisico’s in. Vooral in oudere woningen is het soms nog te vinden in de vloerbedekking of de isolatie van leidingen. IOK en OVAM zijn daarom eind 2020 gestart met een project om woningen asbestveilig te maken. Zo hebben in Mol al elf gezinnen via het project een asbestonderzoek laten uitvoeren.

In de eerste plaats komt er een asbestdeskundige ter plaatse om vast te stellen of er inderdaad niet-hechtgebonden asbest aanwezig is in de leidingisolatie en vloerbedekking. Er gebeurt dan ook een staalname. Voor het rapport betaal je een vergoeding van 25 euro. IOK en OVAM nemen de rest van de kosten van het onderzoek op zich.

Alleen een erkende asbestverwijderaar mag niet-hechtgebonden asbest in vloerbedekking en leidingisolatie verwijderen. Particuliere eigenaars van woningen of appartementen in een van de 29 gemeenten van het IOK-werkingsgebied kunnen daarvoor rekenen op subsidies. Zo dragen IOK en OVAM bij in 50% van de kostprijs. De maximumsubsidie bedraagt 5.000 euro voor een woning en 7.000 euro voor leidingisolatie in een appartementsgebouw. (mto)

Meer info op www.iok.be/asbestproject of de afval infolijn: 014-56 27 75.
Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio