Een bestuurder van een elektrische step. 

Een bestuurder van een elektrische step. © Belga

Steeds meer mensen rijden met een elektrische step: “Maar ook zij moeten zich aan de verkeersregels houden”

Mechelen -

Het aantal gebruikers van elektrische steps nam de laatste maanden fors toe, en dus gebeuren er af en toe ook ongevallen mee. Zo raakte een 61-jarige vrouw afgelopen weekend zwaargewond bij een aanrijding door een step. Hoe het ongeval is kunnen gebeuren wordt nog onderzocht, maar de politie wijst erop dat ook bestuurders van steps zich aan de regels moeten houden.

Stijn Van de Sande

Een 61-jarige voetgangster werd afgelopen weekend op de Oude Liersebaan in Mechelen-Noord aangereden door een elektrische step. De vrouw raakte bij het ongeval zwaargewond en werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet het eerste incident met een step. Nu er steeds meer mensen met zo’n tweewieler op pad gaan, gebeuren er ook wel eens ongevallen mee. De laatste maanden raakten daarbij een handvol mensen gewond in Mechelen.

“We krijgen in onze zone sporadisch te maken met ongevallen waarbij een elektrische step betrokken is”, zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek. “Over hoeveel accidenten het precies gaat is moeilijk te zeggen, maar het aantal piekt niet ten opzichte van andere weggebruikers, zoals automobilisten of fietsers. We krijgen ook niet opvallend veel meldingen van gevaarlijke situaties, zoals roekeloos rijgedrag of het achterlaten van de steps op een gevaarlijke plaats.”

 

 © Dirk Vertommen

Gedragen als fietser

Hoe het ongeval op de Oude Liersebaan precies kon gebeuren, wordt nog verder onderzocht. “Maar het is wel al duidelijk dat de step voldeed aan alle technische vereisten”, zegt Van de Sande. “Want ook bestuurders van een step moeten zich uiteraard aan een aantal regels houden. Wanneer onze collega’s zien dat stepgebruikers zich niet aan de verkeersregels houden, worden ze dan ook geïntercepteerd en indien nodig geverbaliseerd.”

Hoe een gebruiker van een step zich moet gedragen, hangt af van hoe snel hij rijdt. Wanneer je ‘stapvoets’ rijdt, word je beschouwd als een voetganger. Je moet dan het voetpad gebruiken en oversteken via het zebrapad. Maar wanneer je sneller rijdt, moet je je gedragen als een fietser. Je moet met je step dan op het fietspad rijden en de signalisatie voor fietsers volgen. Een step mag ook niet sneller gaan dan 25 per uur en het is verboden om tijdens het rijden je gsm te gebruiken. Je mag ook niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, net zoals een automobilist.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio