De Britse prins Charles houdt een toespraak tijdens de inauguratie van dame Sandra Mason. 

De Britse prins Charles houdt een toespraak tijdens de inauguratie van dame Sandra Mason. ©  AFP

Barbados neemt afscheid van koningin Elizabeth als staatshoofd

Barbados is officieel een republiek geworden. Het Caribische eiland heeft om 5 uur Belgische tijd afscheid genomen van de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Dame Sandra Mason wordt de eerste president van de eilandstaat.

mtmBron: Belga

De Britse kroonprins Charles was aanwezig bij de inauguratie van Mason in hoofdstad Bridgetown, die plaatsvond om middernacht op de Onafhankelijkheidsdag van Barbados. Het eiland blijft als republiek onderdeel van het Britse Gemenebest.

Een al lang geldende avondklok vanwege de coronapandemie was opgeschort zodat inwoners van Barbados de festiviteiten konden bijwonen. Er vonden onder meer grote vuurwerkshows plaats om de overgang naar een republiek te vieren.

Rihanna

De kersverse republiek riep ook meteen zangeres Rihanna uit tot nationale held. Premier Mia Mottley maakte dat besluit bekend en de zangeres, die de ceremonie bijwoonde, nam de eervolle onderscheiding in ontvangst.

 

 ©  REUTERS

Barbados is onafhankelijk sinds 1966. Het eiland viel vier eeuwen onder de Britse monarchie.

Queen Elizabeth heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de landen van het Gemenebest zelf bepalen welke staatsvorm ze wensen. Behalve van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth onder meer koningin van Australië, Canada en Nieuw-Zeeland en een hele rits voormalige Britse koloniën in het Caribisch gebied.

LEES OOK. “Queen neemt alleen telefoon op voor deze twee mensen”