Archiefbeeld van een eerdere betoging van Uber-chauffeurs in Brussel. 

Archiefbeeld van een eerdere betoging van Uber-chauffeurs in Brussel. ©  AFP

Brusselse taxichauffeurs nemen tijdelijke regeling voor Uber-collega’s niet

Het zit er weer bovenarms op tussen de taxi- en Uber-chauffeurs in Brussel. Vorige week legden de Uber-chauffeurs het verkeer in de hoofdstad lam omdat ze van de rechter hun activiteiten moesten staken. Daarop kwam in het Brussels Parlement een noodresolutie tot stand, maar die zien de reguliere taxichauffeurs én meerderheidspartij PS niet zitten. Om 9 uur vatten de taxichauffeurs post aan het Brussels parlement om er te protesteren.

dvtBron: Belga

LEES OOK. Uber moet stoppen in Brussel van rechter, taxiplatform kan in Antwerpen wel doorgaan

Vorige vrijdag besliste Uber om haar platform te sluiten voor de 2.000 chauffeurs met een VVC-vergunning (verhuur van voertuigen met chauffeur) die in Brussel actief zijn. Dat was het gevolg van een uitspraak van het Brussels hof van beroep enkele dagen voordien. Intussen had de Brusselse regering het taxiplan van minister-president Rudi Vervoort goedgekeurd, maar die tekst dient nog onder meer naar de Raad van State gestuurd te worden, wat in de praktijk betekent dat het pas tegen de zomer 2022 van kracht zal kunnen worden.

Omdat de Uber-chauffeurs zonder inkomen zitten, hebben De Brusselse meerderheidsfracties Groen, DéFI, Open Vld en one.brussels-Vooruit een voorstel van ordonnantie ingediend in het Brussels Parlement. Dat moet een tijdelijke oplossing bieden in afwachting van de goedkeuring van het taxiplan van de Brusselse regering. Zo zouden de Uber-chauffeurs toch nog aan de slag kunnen blijven, in afwachting van de nieuwe wetgeving waardoor de reguliere taxichauffeurs en hun collega’s van onder meer Uber naast elkaar kunnen werken.

Onrust in de meerderheid

“Wat nu gebeurt, is een schandaal”, fulmineert PS-fractieleider Ridouane Chahid. “In plaats van een legitieme oplossing te zoeken voor de chauffeurs, hevelen sommmige collega’s hun wetgevende macht over naar een multinational die veroordeeld is voor deloyale concurrentie en het illegaal uitvoeren van taxidiensten. Bepaalde partijen verkiezen Uber nog enkele maanden inkomsten te garanderen, die zelfs de torenhoge schulden niet dekken van deze multinational die in alle landen waar hij actief is, veroordeeld is. Ik heb pijn aan mijn democratisch hart”, klonk het.

Volgens oppositiepartij MR hebben meerdere meerderheidspartijen de PS nu laten vallen en een voorstel van ordonnantie ingediend om een antwoord te bieden voor het Uber-arrest van het hof van beroep. “De MR reageert positief op het feit dat de redelijke partijen van de meerderheid zich achter de meest humane oplossing scharen voor de chauffeurs die nu zonder werk zitten door een tijdelijk oplossing te steunen, zoals de MR en het cdH hebben voorgesteld”, stelt Brussels MR-parlementslid David Weytsman.

Protest

Uit protest zal een groep taxichauffeurs dinsdagochtend om 9 uur manifesteren voor het Brussels parlement.

Sam Bouchal, secretaris-generaal van BrusselsTaxiFed (BTF), kondigde aan dat hij zijn leden opriep tot mobilisatie, maar sprak niet namens de andere verenigingen van de sector. Zij hadden na de aankondiging van de ordonnantie een virtueel overleg maar reageerden nog niet openlijk.

LEES OOK. Rudi Vervoort: “Uber is zelf verantwoordelijk voor deze situatie”

LEES OOK. CdH verwijt PS om taxiplan op drafje door Brussels Parlement te willen jagen