Korpschef Stijn Van den Bulck schetst een indringend beeld van de gruwel van de oorlog. 

Korpschef Stijn Van den Bulck schetst een indringend beeld van de gruwel van de oorlog. © rr

Korpschef schrijft boek over Eerste Wereldoorlog in Lier en Koningshooikt

Lier, Koningshooikt -

Stijn Van den Bulck (42), nog maar net aangesteld als korpschef van de lokale politie Lier, haalt opnieuw het nieuws. Dit keer als auteur van Oorlog in het land van Pallieter. Hij beschrijft hierin de militaire strijd in Lier en Koningshooikt in 1914.

Chris Van Rompaey

“Over de Eerste Wereldoorlog in Lier verschenen de afgelopen jaren enkele prachtige boeken, maar ze onderbelichtten het militaire aspect. Ook over de gevechten in Koningshooikt werd eigenlijk nog nooit diepgaand onderzoek verricht. Deze lacunes wou ik met mijn boek invullen”, vertelt Stijn Van den Bulck.

“Mijn licentiaatsverhandeling (licentiaat in de geschiedenis, KUL, 2002, red.) handelde over Lier als garnizoensstad (1830-1914) en zo werd mijn interesse voor verder onderzoek naar bepaalde vergeten militaire aspecten gewekt. Ik volgde ook bijkomend de cursus Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School om mijn kennis te verdiepen”, verduidelijkt de auteur.

Persoonlijke getuigenissen

“Tijdens mijn onderzoek voor dit boek ontdekte ik heel wat nieuw bronnenmateriaal dat nog nooit gepubliceerd of verder onderzocht werd. Zo kon ik reconstrueren wat er zich in de Lierse forten en aan de Nete allemaal afspeelde in 1914. Ik vond heel wat persoonlijke getuigenissen van soldaten die een indringend beeld schetsen van de gruwel van de oorlog. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat er in het fort van Lier veel meer soldaten sneuvelden dan oorspronkelijk altijd gedacht werd.”

Stijn Van den Bulck aan het fort van Lier.

Stijn Van den Bulck aan het fort van Lier. © rr

“Bovendien vroegen enkele families mij of ik niet wist wat er met hun in Lier gesneuvelde (over)grootvader in 1914 juist gebeurd was. Aan de hand van mijn boek en de eenheid waartoe je destijds behoorde, kan je hier en daar al veel reconstrueren. Zo kon ik ook aan de familie van een van de soldaten die in het fort van Lier de dood vond, vertellen wat hij beleefd had, wat er juist met hem gebeurd was en waar hij vermoedelijk in het fort gesneuveld is. De familie vroeg zich dat al meer dan honderd jaar af”, zegt Van den Bulck.

Strategische ligging

“Lier en Koningshooikt hadden tijdens de beginmaanden van de Eerste Wereldoorlog erg te lijden onder het oorlogsgeweld. Op hun grondgebied waren immers twee forten en één redoute aanwezig en de strategische ligging van Lier zorgde ervoor dat het in de stad een komen en gaan was van militairen. Koning Albert I had in september 1914 even zijn militair hoofdkwartier in Lier gevestigd. De inname van de stad was voor de Duitsers van groot strategisch belang om zo de Vesting Antwerpen op de knieën te krijgen.”

Het kasteel van Koningshooikt voor en na het vernietigd werd. 

Het kasteel van Koningshooikt voor en na het vernietigd werd. © rr

In dit boek belicht Stijn Van den Bulck de militaire strijd in Lier en Koningshooikt in 1914. De strijd om de Lierse forten, de inname van de stad Lier en de vergeten slag aan de Nete komen uitgebreid aan bod. Daarbij geeft hij mogelijk persoonlijke verhalen weer. Fortsoldaten beschrijven de gruwelijke effecten van de inslagen van de Dikke Bertha-granaten, hun wanhoop en lijden. Anderen verhalen over de moorddadige, nachtelijke bajonetaanval aan de Nete. Ook Britse troepen waren betrokken bij de gevechten rondom Lier, zelfs Winston Churchill kwam in oktober 1914 het slagveld aan de Nete gadeslaan.

‘Oorlog in het land van Pallieter - De militaire strijd in Lier en Koningshooikt in 1914’ telt 290 pagina’s met tal van foto’s, afbeeldingen en kaarten. Te koop voor 45 euro in de boekhandel en via www.bravenewbooks.nl


MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio