Alleen CD&V-gemeenteraadslid Sam Voeten was het bij de oppositie blijkbaar opgevallen dat er een haar in de boter zat tussen schepenen Beels en Marinower. © Joris Herregods

Oppositie zwijgt over ruzie tussen schepenen en over onenigheid Turnhoutsebaan

Antwerpen -

Buiten een kleine verwijzing van CD&V-gemeenteraadslid Sam Voeten bleven de oppositiepartijen stil over de ruzie tussen schepenen Jinnih Beels (Vooruit) en Claude Marinower (Open Vld). Tussen beiden kwam het vorige week tijdens de begrotingsbespreking tot een stevige botsing. Ook de onenigheid over de Turnhoutsebaan is de oppositie blijkbaar ontgaan.

LEES OOK: Vooruit en Open Vld in de clinch over verlaging subsidies vzw Gatam: “Marinower raakt zo een heel kwetsbare groep jongeren”

LEES OOK: Oppositie verwijt meerderheid blindheid: “De realiteit wijzigt, maar het stadsbestuur doet koppig verder

De gemeenteraad besprak maandag de stadsbegroting. De oppositiepartijen vonden vooral dat het schepencollege onvoldoende oog had voor de gevolgen van corona, de stijgende armoede en de crisis op de woningmarkt. De meerderheid was vooral blij dat dit stadsbestuur nog steeds investeert en voldoende geld weet te vinden voor de vaccinatiecampagne en het ondersteunen van onder meer de ondernemers en de sociaal zwakkeren tijdens deze coronapandemie.

Opmerkelijk is dat er zo goed als geen opmerkingen kwamen over de discussie tussen schepen van Onderwijs Beels en schepen van Werk Marinower. Marinower wil zijn budget aan de organisatie Gatam meer inzetten in het ondersteunen van werkgevers die stageplaatsen aanbieden aan jongeren. Het beletten dat jongeren de school verlaten zonder diploma is volgens hem toch vooral een opdracht van onderwijs. Dat is niet naar de zin van schepen Beels. In haar raadscommissie haalde ze zwaar uit naar haar collega.

“Hij raakt een heel kwetsbare groep jongeren in onze stad”, zei Beels in haar commissie vorige week. “De beslissing van Marinower druist in tegen de engagementen die we als stadsbestuur zijn aangegaan om samen te zorgen dat meer jongeren mét een diploma de schoolbanken verlaten.”

Kameraadschap

Alleen CD&V-gemeenteraadslid Sam Voeten verwees er even naar in zijn tussenkomt in de gemeenteraad. “Dat er geen kameraadschap is, dat hebben we gezien in bijvoorbeeld de Gatam-discussie, maar dat hoeft in principe ook niet in een college”, zei Voeten.

Bij Groen, PVDA en Vlaams Belang bleef het stil over deze discussie, zowel over de inhoud van dit debat als over het politieke feit van schepenen die publiekelijk ruzie maakten. Dat deze oppositiepartijen hier niet de minste vragen over stellen, is op zich opmerkelijk.

LEES OOK: Open Vld-schepen Marinower gaat in tegen coalitiepartners en blijft wel achter fietsstraat Turnhoutsebaan staan: “Dit zijn géén verfpotmaatregelen”

Ook in een ander dossier waarbij het schepencollege niet op dezelfde lijn zit, bleef het maandagavond stil: de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Er werd alleen kort naar deze straat verwezen als het over verkeersveiligheid ging. Het voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om van de Turnhoutsebaan een zone 30 en fietsstraat te maken, verdeelt het schepencollege. N-VA en Vooruit willen een negatief advies geven, maar schepen Marinower verzet zich tegen zo’n advies. Hij stelt een positief advies voor met de voorwaarde dat er daadwerkelijk handhaving is op de naleving van deze maatregelen. Ook dit lijkt de Antwerpse oppositiepartijen te zijn ontgaan. Alleen Voeten had het over gekibbel.

Op de banken van de meerderheid was er verbazing en een zucht van opluchting te merken. svw

MEER OVER Politiek Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio