Burgemeester Bart De Wever vreest de gevolgen van corona, als deze crisis blijft duren. © Joris Herregods

Oppositie verwijt meerderheid blindheid: “De realiteit wijzigt, maar het stadsbestuur doet koppig verder”

Antwerpen -

Volgens de Antwerpse oppositie blijft het schepencollege blind voor de gevolgen van de coronacrisis. De meerderheidspartijen zijn dan weer blij dat ondanks de inspanningen met betrekking tot de pandemie het stadsbestuur volop blijft investeren. “We willen de geschiedenis in gaan als een investeringslegislatuur”, zegt Franky Loveniers (N-VA).

Sacha Van Wiele

De Antwerpse gemeenteraad boog zich maandagavond over de begroting. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is blij dat zijn stad financieel gezond is. Hij is echter niet blind voor de mogelijke gevolgen van de crisis op lange termijn.

LEES OOK. Bart De Wever over kritiek oppositie: “Je moet blind zijn om niet te zien welke transformatie de stad heeft doorgemaakt”

“De uitdaging is om te beletten dat corona ons onderuit zal halen”, zegt De Wever. “Als deze pandemie nog lang duurt, zal die zeker een impact hebben op de financiën. Gelukkig is dat nu nog niet het geval. Corona heeft ons nog niet gedwongen om te schrappen in investeringen.”

Bij de oppositiepartijen zijn ze vooral verbaasd dat het stadsbestuur gewoon beleid voert alsof er geen corona is.

“De wereld is volop aan het veranderen, maar voor het stadsbestuur is het business as usual”, zegt Ilse van Dienderen (Groen). “Er wordt vastgehouden aan het bestuursakkoord. De burgemeester gaat er prat op dat dit een investeringsbestuur is.”

Dezelfde kritiek kwam er van PVDA en CD&V. “De realiteit wijzigt, maar de stad zet koppig verder”, zegt Peter Mertens (PVDA).

Sam Voeten (CD&V) vreest iets anders. “De coronacrisis lijkt het stadsbestuur wel in slaap te wiegen”, zegt het gemeenteraadslid. “Ik mis elke besef van de broze plekken die zichtbaar zijn geworden door de pandemie. Er wordt daar ook niet op geanticipeerd. Het enige dat we horen, is dat het wel in orde komt.”

Sam Van Rooy (Vlaams Belang) vreest dan weer dat een compensatiefonds voor de gevolgen van corona met 65 miljoen euro te weinig gaat zijn.

Op de meerderheidsbanken klinkt dat weer een ander verhaal. Daar wordt het schepencollege juist geloofd om de inspanningen die worden geleverd. Franky Loveniers (N-VA) is blij dat de mindere inkomsten door corona niet worden gecompenseerd door extra belastingen voor de Antwerpenaars.

“Het is goed dat we vasthouden aan investeringen”, zegt Loveniers. “We willen dan ook de geschiedenis in gaan als een investeringslegislatuur, niet als een coronalegislatuur.”

En het is volgens Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh dankzij het goede financiële beleid dat er voldoende ruimte is om de coronaklappen op te vangen. “De oppositie ziet dat misschien niet, maar de Antwerpenaar wel”, zegt El Mzairh. Open Vld-fractieleider Erica Caluwaerts sluit zich aan bij haar collega van Vooruit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen