De handelaars van de Sint-Sebastiaansplaats bij hun laatste kerstmarkt, in 2018. Dit jaar organiseert de gemeente zelf een kerstmarkt op het grote Marktplein. 

De handelaars van de Sint-Sebastiaansplaats bij hun laatste kerstmarkt, in 2018. Dit jaar organiseert de gemeente zelf een kerstmarkt op het grote Marktplein. © JAA

Ondanks vierde coronagolf voor het eerst kerstmarkt op Marktplein

Wijnegem -

De gemeente organiseert uitgerekend in dit steeds meer door corona gedomineerd eindejaar voor het eerst een grote kerstmarkt. Het hele Marktplein wordt ingepalmd van 16 tot en met 19 december. Schepen Juul Liekens (N-VA) ziet geen reden om het evenement af te gelasten.

Jan Auman

In precoronatijden waren het enkele handelaars die op de Sint-Sebastiaansplaats voor kerstsfeer zorgen. “Maar die toonden geen interesse meer. Dus hebben wij zelf de handschoen opgenomen en organiseren we als gemeente voor het eerst een kerstmarkt op ons heraangelegd Marktplein en wel van 16 tot en met 19 december.”

De affiche voor de kerstmarkt van Wijnegem.

De affiche voor de kerstmarkt van Wijnegem. © JAA

Het belooft een flink uit de kluiten gewassen evenement te worden. De gemeente zet liefst achttien chalets die uitgebaat worden door lokale verenigingen en handelaars. Onder meer de Chiro, scouts, Wijnegem Bicycle Club, oldtimervereniging ’t Straat, Toerisme Voorkempen, de Harmonie Wijngaard-Vrijheidsvrienden, S-Plus en de loopclub Wijnegemzen zullen een grote variatie aan drankjes en hapjes aanbieden om de maag van de bezoekers te vullen en hun eigen lege clubkas te spijzen”, aldus schepen Liekens.

Er zal ook een podium staan waar diverse lokale groepen en acts optreden. De Wijnegemzen organiseren op de openingsavond donderdag van 19 tot 21 uur ook hun Warmathon voor de Warmste Week. De KWB bouwt naar goede traditie een kerststal. Of de kerstman ook langskomt, is niet bekend. Schepen Juul Liekens zal er zeker wel zijn. Zondagavond wordt de vlam van de kerstmarkt om 17.30u symbolisch gedoofd met een vuurshow.

“We geloven er echt in dat we op een veilige manier toch voor warmte en sfeer kunnen zorgen in de donkere dagen voor Kerstmis”, aldus Liekens. “Natuurlijk waken we erover dat de actuele coronaregels toegepast worden. Zonder Covid Safe Ticket of mondmasker kom je er niet in. Genieten van al het lekkers dat in de chalets geserveerd wordt, mag alleen zittend, aan tafeltjes. Er zal slechts één in- en uitgang met controle zijn. Die toegang komt op de hoek van het plein ter hoogte van de vroegere ING-bank.” ( jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio