Geert Plomteux, molenaar Herman Vercammen en buurtbewoner Bert Dresselaers overhandigen de petitie aan schepen Annick De Ridder (N-VA). 

Geert Plomteux, molenaar Herman Vercammen en buurtbewoner Bert Dresselaers overhandigen de petitie aan schepen Annick De Ridder (N-VA). ©  Joris Herregods

3.000 handtekeningen voor behoud van molen op Sint-Anneke

Antwerpen/Linkeroever -

Schepen van Stadsontwikkeling, Annick De Ridder (N-VA) kreeg maandagavond een petitie met 3.000 handtekeningen overhandigd voor het behoud van de molen op Linkeroever. “Deze molen hoort thuis op Sint-Anneke”, zegt buurtbewoner Bert Dresselaers. “We geven onze strijd niet op.”

Het Antwerpse stadsbestuur heeft laten onderzoeken of de molen van Sint-Anneke kan worden verplaatst naar Hoboken. In december wordt het resultaat van dat onderzoek verwacht. Maar voor heel wat buurtbewoners, molenaar Herman Vercammen en zijn vrouw Greet Plomteux kan er geen sprake zijn van een verhuizing.

Bij aanvang van de Antwerpse gemeenteraad, maandagavond, overhandigden ze een petitie met drieduizend handtekeningen aan bevoegd schepen Annick De Ridder (N-VA). “Het is intussen de tweede petitie”, zegt buurtbewoner Bert Dresselaers, die de strijd voor het behoud van de molen mee aanvoert. “Met de eerste haalden we duizend handtekeningen op. Nu staan we hier met onze tweede petitie die drieduizend keer ondertekend is. We geven de strijd niet op. Desnoods staan we hier binnenkort terug. Met tienduizend handtekeningen!”

Het stadsbestuur wil de molen verplaatsen naar Hoboken om toeristische redenen. In het verhaal van Nello en Patrasche, dat zich in Hoboken zou afspelen, komt ook een molen voor. Met een molen in de Hobokense polder hoopt de stad Japanse toeristen aan te trekken, die verlekkerd zijn op het verhaal.

Molenaar Herman Vercammen hoopt toch nog op een toekomst op Linkeroever. “De molen staat daar op een ideale plaats en zou een grote aantrekkingskracht kunnen hebben”, zegt Vercammen. “Het enige wat er nog nodig is, zijn activiteiten errond. Het gebouwtje aan de molen bijvoorbeeld kan dienst doen als horecazaak, museum of bakkerij. Daar is ook interesse voor. De stad zou het geld voor de verhuizing daarom beter besteden aan de renovatie van dat bijgebouw.” jas

De buurtbewoners hadden ook kleine windmolentjes bij om hun actie een ludieke toets te geven. 

De buurtbewoners hadden ook kleine windmolentjes bij om hun actie een ludieke toets te geven. ©  Joris Herregods

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio