De leerlingen maakten duizend kilogram speculaasbeslag om de eetbare Sinterklaas te bakken. 

De leerlingen maakten duizend kilogram speculaasbeslag om de eetbare Sinterklaas te bakken. ©   PIVA Antwerpen

Antwerpse koksschool zorgt mogelijk voor wereldrecord met sinterklaasspeculaas van 1,89 meter

Antwerpen -

De studenten van de Antwerpse koksschool PIVA zijn erin geslaagd een speculaas van 1,89 meter te bakken. In één stuk. Speculaas bakken is één van de vaste tradities in de bakkerij-opleiding. “Maar voor deze hebben we een aanvraag gedaan bij het Guinness Book of Records.” Want de school is niet zeker of iemand ooit een grotere koek in één geheel gebakken heeft.

“Apetrots zijn we”, reageert Heidi Wittevrongel van de communicatiedienst van de school. “Maar liefst een ton speculaasbeslag is er gemaakt door onze leerlingen. Dat was al een hele klus op zich”, lacht ze. “Het beslag wordt in een vorm gegoten, het overtollige weggeschraapt en daarop stevig aangedrukt. Houten stokken in de vorm helpen de eerste stabiliteit te bewaren.”

En dan komt de grootste uitdaging: het omdraaien van de ‘vent’ om op de bakplaat te krijgen. “Daar kan het al stevig mislopen, want als de koek dan al breekt, is het opnieuw beginnen.”

Vorm op maat gemaakt

Erg opmerkelijk: er bestond geen vorm van deze afmeting. Oud-leerkracht Albert Van Wassenhove heeft een voorliefde voor streekspecialiteiten en gerechten. Op een antiekmarkt in Nederland had hij al een speculaasplank op de kop kunnen tikken van 1,50 m x 26 cm. Een grotere was niet te vinden omdat de grootte vooral beperkt wordt door de oven waarin moet worden afgebakken. En welke hedendaagse bakker beschikt nog over een oven waar grote sinten in passen? “Daarom dat de meeste koeken van zulke afmeting aan elkaar geplakt zijn.” PIVA heeft wel zo’n oven van 1,85 meter diep en 35 centimeter breed.

Langer in de oven

Deze vorm is dus speciaal gemaakt voor de wereldrecordpoging. “Normaal moet zo’n koek drie kwartiertjes in de oven, maar de bakkers lieten hem toch een uur in de oven omdat het wel om vrij dik deeg ging. Maar ook dat was wat gokwerk: wanneer is het juiste moment daar om die koek uit de oven te halen?”

1,89 meter, misschien een record! 

1,89 meter, misschien een record! ©  PIVA Antwerpen

Nagelbijtend gebeurde het. Maar het experiment was een succes. Ook leuk om te weten: de vorm is eigenlijk maar 1,79 m maar door het bakproces is hij uitgezet naar 1,89 m.

En nu? Het plan is om de Sint te overhandigen op 6 december te overhandigen aan De Markgrave, een centrum voor blinden en slechtzienden, net achter het PIVA. “Zo kunnen wij hen met iets lekkers verwennen.”

Of het wereldrecord officieel binnen is, weten ze pas binnen afzienbare tijd. “Het duurt blijkbaar maanden voor het Guinness Book of Records iets laat weten. Maar voor zover wij weten, is dit nog nooit gedaan.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio