Jonge mensen bouwen een feestje op Maanrock. Het stadsfestival bestaat volgend jaar precies 25 jaar. 

Jonge mensen bouwen een feestje op Maanrock. Het stadsfestival bestaat volgend jaar precies 25 jaar. © Gil Plaquet

Mechelen roept 2022 uit tot ‘Jaar van de Jeugd’: “Hoog tijd om iets terug te geven”

Mechelen -

“We hebben tijdens deze coronapandemie al veel gevraagd van de jeugd. Het is hoog tijd om iets terug te geven”, zegt Abdrahman Labsir, schepen van Jeugd. Daarom roept Mechelen 2022 uit tot het ‘Jaar van de Jeugd’. Denk daarbij aan gratis fuifzalen en Happy Mood Zones.

Sven Van Haezendonck

Jongeren hebben het sinds de uitbraak van Covid-19 zwaar te verduren gehad. Zowel inzake hun welbevinden, hun sociaal leven, hun leerkansen en daardoor zelfs hun toekomstkansen op de arbeidsmarkt. “Onderzoek toonde dat al aan. We hebben dat het voorbije anderhalf jaar ook gemerkt tijdens de online overlegmomenten die we organiseerden met de jeugd”, vertelt schepen Labsir (Vld-Groen-m+), bevoegd voor jeugd en preventie.

Sterk inzetten op de jeugd is voor het stadsbestuur een van de ‘veertien werven’, nu de bestuursperiode 2019-2024 halfweg is. Mechelen roept het nieuwe jaar uit tot het ‘Jaar van en voor de Jeugd’. “Tijdens de Warmste Week willen wij de toon al meteen zetten”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Die vindt plaats van 18 tot 24 december.

LEES OOK: Dijlestad zet komende drie jaar in op ‘veertien werven’

“Niet alleen feesten”

Komende zomer bestaat het gratis stadsfestival Maanrock ook 25 jaar. “Dat willen we natuurlijk extra in de verf zetten”, stelt de burgemeester. Fuiven zal de Mechelse jeugd in 2022 mogen doen dat het een lieve lust is. Iedere jeugdvereniging mag eenmalig gratis gebruikmaken van de infrastructuur van De Loods of De Club op het Douaneplein.

“Deze pandemie is voor jongeren niet te onderschatten. Toch heeft onze jeugd zich voorbeeldig gedragen, want er waren bijna geen incidenten. Daarom vinden we het hoog tijd om iets terug te geven”, legt Abdrahman Labsir uit. Dat gaat voor de schepen lang niet alleen over feesten en fuiven. “Het is ook belangrijk dat jongeren zich goed in hun vel voelen en dat ze ergens terechtkunnen als dat niet zo is”, zegt Labsir.

Jeugdverenigingen mogen De Loods in 2022 een keertje gratis gebruiken. 

Jeugdverenigingen mogen De Loods in 2022 een keertje gratis gebruiken. ©  Dirk Vertommen

Om die reden bouwt de stad het OverKop-huis op het Douaneplein voort uit. Dat krijgt ruimere openingsuren. Nieuw in het beleid rond mentaal welzijn worden zogenaamde Happy Mood Zones. Met Vlaamse subsidies heeft de stad al een medewerker aangetrokken die de boer opgaat in buurten en wijken.

Met een bakfiets en allerlei leuke materialen zoals opblaasbare zetels trekt de happy mood-verspreider actief naar de jeugd. De jeugdwerker slaat zijn tent op in parken en scholen, maar ook op (speel)pleinen. “Het is de bedoeling dat hij op een laagdrempelige manier contact legt met de jongeren en met hen in dialoog gaat”, vertelt Abdrahman Labsir.

“Een echte jeugdstad”

Samen met de sporttruck van Buurtsport, de foodtruck van Manestarters en het mobiele skateparcours van de jeugddienst moet dat in de wijken en dorpen voor de sfeer van een echt evenement zorgen. “We peilen naar hun welbevinden en we schakelen wanneer nodig. Mechelen is vandaag al een kinderstad, maar het is mijn stille droom om er ook een echte jeugdstad van te maken”, zegt schepen Labsir.

Mechelen moet een stad zijn waar àlle jongeren zich thuisvoelen. “Daarom gaan we ook de Coming Out Day in onze stad heel nadrukkelijk vieren. Zo’n initiatieven moeten thema’s als seksuele geaardheid en genderneutraliteit bespreekbaar maken. Voor minder gaan we niet”, vertelt burgemeester Vandersmissen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio