© atv

Modeketen Zara vertrekt uit Turnhout

Turnhout -

Na de solden van januari zal de Turnhoutse vestiging van modeketen Zara de deuren definitief toedoen in de Gasthuisstraat. Het Spaanse moederbedrijf wil zich concentreren op winkels met grotere oppervlaktes en online verkoop.

Wouter Adriaensen

“Dit is erg jammer voor de Gasthuisstraat”, reageert handelaarsvereniging Ondernemend Stadshart Turnhout kort op de aangekondigde sluiting van Zara. “Maar voor alle duidelijkheid: dit is geen Turnhouts probleem.” Afgelopen vrijdag kwam al het nieuws dat Zara in Mechelen de deuren dichtdoet. Ook de toekomst van de Brugse vestiging oogt onzeker.

Helemaal uit het niets komen de sluitingen niet. In juli vorig jaar kondigde het Spaanse Inditex - dat met merken zoals Zara, Massimo Dutti en Bershka de grootste modegroep ter wereld is - voor het eerst in twintig jaar verlies aan. De verklaring zou de sluiting van heel wat winkels tijdens de coronapandemie zijn. Tijdens diezelfde periode steeg daarentegen de online verkoop met 50%. Inditex besloot daarop een duizendtal kleinere winkels in voornamelijk Europa en Azië te sluiten en tegen 2022 1 miljard euro te investeren in de webshop. De distributie zou gebeuren vanuit de grotere winkels. In mei dit jaar doopte Zara de uitgebreide winkel in Wijnegem Shopping Center nog om tot flagshipstore.

Inditex verkondigde ten tijde van de koerswijziging richting online verkoop wel dat “het personeelsbestand stabiel blijft”. Werknemers in getroffen vestigingen zouden een nieuwe functie binnen de groep krijgen.

Noch Inditex, noch het Turnhoutse stadsbestuur wou voorlopig reageren op het nieuws. Voor het stadsbestuur zou een sluiting ongelegen gekomen. Begin dit jaar bleek uit onderzoek van Locatus, dat gegevens over winkels verzamelt, dat de leegstand in de hoofdstad van de Kempen de hoogste was van alle centrumsteden in Vlaanderen. Toen stond bijna één pand op vijf in het centrum en langs grote wegen leeg.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio