Yoppe Van Sichem aan de fietsenstalling aan de bushalte Den Haan. Links achteraan aan de overzijde de park & ride. 

Yoppe Van Sichem aan de fietsenstalling aan de bushalte Den Haan. Links achteraan aan de overzijde de park & ride. ©  kma

Geen excuus meer om niet te carpoolen als thuiswerk en besmettingsgevaar voorbij zijn

Zoersel, Massenhoven -

De park & ride Den Haan aan de op- en afrit van de E34 in Zoersel wordt volgend jaar verder uitgebouwd met een grote overdekte fietsenstalling en zestien elektrische deelfietsen. Intussen werd in Massenhoven aan de E313 de nieuwe park & ride opengesteld. Daar is het momenteel nog erg rustig, waarschijnlijk ook ten gevolge van het thuiswerken.

Kristin Matthyssen

De park & ride Den Haan in Zoersel wordt de volgende jaren uitgebouwd tot een ‘hoppinpunt’ voor combimodaliteit, waar reizigers gemakkelijk de overstap kunnen maken tussen de (deel)auto, het openbaar vervoer en de (deel)fiets.

Volgens de huidige planning krijgt de park & ride Den Haan in het voorjaar van 2022 extra fietsvoorzieningen. Zo komen er 128 overdekte fietsenstallingen bij, plus nog eens zestien elektrische deelfietsen. Het systeem van deelfietsen wordt door Vervoerregio Antwerpen in de hele provincie ingevoerd. In de kern van elke Zoerselse deelgemeente komen eveneens elektrische deelfietsen.

Deze fietsenparking wordt verder uitgebouwd volgend jaar. 

Deze fietsenparking wordt verder uitgebouwd volgend jaar. ©   kma

“Het is de bedoeling dat er in een latere fase nog een aanbod van deelwagens komt aan de park & ride Den Haan”, vertelt schepen van Mobiliteit Marc De Cordt (Groen). “De uitbouw van de fietsenstalling gebeurt op Vlaams niveau vanuit het Agentschap Wegen en Verkeer.”

Aan Den Haan staat de fietsenstalling aan de kant van ’t Lopend Vuurtje vaak vol, terwijl aan de overzijde aan de park & ride nog plaats is. “Die nieuwe overdekte fietsenstalling komt er aan de zijde van de park & ride”, vertelt schepen De Cordt. “We weten dat de meesten hun fiets liefst zo dicht mogelijk tegen de bushalte zetten als ze opstappen. Maar aan de kant van ’t Lopend Vuurtje is geen plaats voor uitbreiding.”

De huidige fietsenstalling aan Den Haan. Slechts een deel is overdekt. 

De huidige fietsenstalling aan Den Haan. Slechts een deel is overdekt. ©  kma

Vroeger werden er veel fietsen gestolen aan Den Haan. “De nieuwe fietsenparking zal sowieso aan één zijde open zijn voor de sociale controle”, zegt De Cordt. “De fietsenparkings aan Den Haan zijn niet dé hotspot in Zoersel op het vlak van fietsendiefstallen. De problematiek op ons grondgebied is het grootst aan de fietsenstalling op de Handelslei in Sint-Antonius tegenover de apotheek. Daar hebben we ook antidiefstalactie voor ondernomen.”

Netwerk elektrische deelfietsen

De aanbesteding voor de deelfietsen werd binnengehaald door het Deens bedrijf Donkey Republic. “Het gaat over een heel netwerk dat volgend jaar wordt uitgerold en niet beperkt blijft tot grondgebied Zoersel”, zegt De Cordt. “Die elektrische deelfietsen moeten busreizigers in staat stellen om het laatste eind tussen bushalte en bestemming nog met de fiets te kunnen afleggen, als oplossing voor de missing links.”

Yoppe Van Sichem (17) uit Pulderbos neemt geregeld de bus aan Den Haan in Zoersel. “Af en toe kom ik met de fiets”, vertelt hij. “Meestal wring ik ‘em hier wel ergens tussen in de fietsenstalling aan de kant van ’t Lopend Vuurtje. Ik ervaar niet direct een nijpend gebrek aan een fietsenstalling hier, maar ééntje extra kan natuurlijk geen kwaad, zolang ze deze hier ook laten staan.” Of hij ooit een elektrische deelfiets gaat gebruiken, weet hij niet. “Ik denk niet dat dat hier op de buiten aanslaat”, reageert zijn vader die hem net komt afhalen. “De meeste mensen hebben hier hun eigen fiets, ze hebben plek genoeg om die te zetten. Wij hebben ook twee elektrische fietsen thuis.”

De park & ride aan de E313 in Massenhoven is een feit. 

De park & ride aan de E313 in Massenhoven is een feit. ©  kma

Massenhoven

Een dorp verder, in Massenhoven, werd in alle stilte de nieuwe park & ride van Massenhoven in gebruik genomen. Voorlopig staan er nog weinig wagens, maar daar zal het thuiswerken zeker mee te maken hebben. Er komen wel geregeld wagens opgedraaid die menen dat het de toegang tot de oprit van de snelweg is. “Tijdens de werken is dat inderdaad zo even geweest, maar dat is een kwestie van gewenning”, zegt Gilles Van Goethem van het Agentschap Wegen en Verkeer. “De weggebruikers zullen de nieuwe situatie wel snel leren kennen. De aannemer moet de afwerking nog doen. De beugels voor de overdekte fietsenstalling werden al geleverd maar moeten nog geplaatst worden. Er komen ook nog laadpalen voor elektrische wagens.”

De fietstunnel. 

De fietstunnel. ©  kma

De beugels voor de overdekte fietsenstalling liggen klaar. 

De beugels voor de overdekte fietsenstalling liggen klaar. ©  kma

Op de carpoolparking werden bomen geplant en de nieuwe fietstunnels zijn opengesteld. Naast het nieuw fietspad op de brug werd een balustrade geplaatst, wat ook wel nodig was naast de werf van het bedrijf Adams. Je merkt dat het nieuw fietspad ook wandelaars uitnodigt om het Albertkanaal en de snelweg over te steken. Vroeger zag je zelden een wandelaar op de brug, gisteren bemerkten we groepjes stappers. De fysieke barrière tussen beide kanten van Massenhoven is zo een beetje opgeheven.

Aan de bushalte op de brug, bereikbaar met een brede metalen trap vanaf de carpoolparking, hangt een bordje ‘carpool Zandhoven’, wat voor de Massenhoven-fetisjisten misschien wel een ontgoocheling zal zijn. Zo werd door sommigen betreurd dat in oktober 2019 Burger King Zandhoven aan de voet van de brug opende in plaats van Burger King Massenhoven.

De P & R in Massenhoven is open. 

De P & R in Massenhoven is open. ©  kma

De trap naar de bushalte in Massenhoven. 

De trap naar de bushalte in Massenhoven. ©  kma

Naast het fietspad is nu ook een veilige balustrade. 

Naast het fietspad is nu ook een veilige balustrade. ©  kma

De nieuwe carpoolparking is open. 

De nieuwe carpoolparking is open. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio