Op 1 december neemt Joachim Broos de zaak van Marc De Coster en Diane Martens over.

Op 1 december neemt Joachim Broos de zaak van Marc De Coster en Diane Martens over. © koen fasseur

Bakker Joachim Broos volgt bakker Marc De Coster op

Kapellen -

Meer dan twee jaar zochten bakker Marc De Coster (64) en zijn vrouw Diane Martens (60) een opvolger voor hun bakkerij in de Essenhoutstraat. Ze vonden die uiteindelijk in de jonge Joachim Broos (25). Woensdag 1 december opent hij in Kapellen zijn vijfde bakkerszaak.

Het was een lange zoektocht voor Marc De Coster en Diane Martens, maar uiteindelijk vonden ze in Joachim Broos een waardige opvolger. 

Marc De Coster: “Mijn vader begon deze bakkerij in 1957, het jaar dat ik werd geboren. In 1984 namen Diane en ik de bakkerij over. 65 jaar was bakkerij De Coster een vaste waarde in de Essenhoutstraat. Veel klanten kwamen vooral voor ons galettenbrood en voor onze bananentaarten en biscuits. Maar dat is nu geschiedenis. Nu we met pensioen kunnen, verhuizen we naar het groene Kalmthout.”

Na 65 jaar bakkerij -De Coster zetten Marc en Diane er een punt achter.

Na 65 jaar bakkerij -De Coster zetten Marc en Diane er een punt achter. © koen fasseur

Zowel voor Diane Martens als voor haar echtgenoot wordt het aanpassen aan een nieuw levensritme. “Een bakker werkt ’s nachts. Meestal ging ik tussen 19 en 22u wat slapen en dan begon een lange nacht hard werken. Maar dat is eigen aan de stiel. Veel jonge mensen zijn niet meer bereid om zoveel nachtelijke uren te werken en het is misschien daarom dat we zo lang hebben moeten zoeken naar een opvolger”, zegt Marc De Coster. “Voor jonge mensen is het ook niet evident meer om een banklening vast te krijgen en ook dat speelt mee in hun lange zoektocht.”

Diane Martens mist nu al het dagelijkse contact met de klanten. “Marc kwam nooit in de winkel. Als we gaan wandelen in Kapellen, dan zegt iedereen een goede dag tegen mij. Marc kennen ze immers niet. Alhoewel we al die vele jaren altijd samen hebben gewerkt, is op pensioen gaan toch ook aanpassen. Marc werkte ’s nachts, ik overdag, dus het wordt opnieuw een beetje wennen aan elkaar.”

Joachim Broos is klaar om de winkel te vullen met lekkers.

Joachim Broos is klaar om de winkel te vullen met lekkers. © koen fasseur

Joachim Broos opent woensdag 1 december zijn vijfde bakkerij. Niet onaardig voor een jonge knaap van 25. In Ekeren heeft hij een bakkerszaak in de Driehoekstraat, de Oudebaan en de Kloosterstraat. Ook in de Volksstraat in Antwerpen is er een bakkerij Broos. Nu komt er Kapellen bij. “Hier kom ik wonen en dus wordt dit echt wel ‘mijn’ bakkerij. In tegenstelling tot Marc, kies ik ervoor om een kleiner aanbod aan te bieden. Wat we wel hebben is topkwaliteit. Net als in de andere winkels ligt hier de nadruk op brood, koffiekoeken en pistolets. Dat is alle dagen te koop en het zijn onze sterkste troeven.”

Nachtwerk schrikt de jonge bakker niet af, want uitgaan tot ’s morgens vroeg is niet aan hem besteed. Voorlopig gaat er aan de winkel in Essenhoutstraat niets veranderen. “Eerst zien of alles efficiënt loopt!”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio