In de Huybergsebaan werden de lampen al vervangen door ledverlichting. 

In de Huybergsebaan werden de lampen al vervangen door ledverlichting. © Elke Lamens

Essen investeert twee miljoen euro in ledverlichting: “100.000 kg minder CO2 tegen 2024”

Essen -

Tegen 2024 moeten alle 3.500 lichtpunten in Essen ledlampen zijn. De gemeente had slechts 10% ledlampen en schakelt daarom een versnelling hoger. Intussen heeft Fluvius er al ruim duizend vervangen. Per jaar moeten er nu nog ruim 750 lampen aangepakt worden. Een investering van zo’n twee miljoen euro.

“We ondertekenden onlangs het Klimaat- en Energiepact met de Vlaamse regering. Een van de doelstellingen daarin is om tegen 2030 de straatverlichting verled te hebben”, stelt schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit).

“Wat Essen betreft, waren we hier in het kader van ons klimaat- en duurzaamheidsbeleid al mee bezig. Vandaag staan er 3.486 lichtpunten opgesteld in Essen. Daarvan zijn er nu al 1.195 vervangen door een ledlamp, samen goed voor 34,3%.” De versnelling is dus al ingezet.

Dimlichten

“Tot en met eind 2024 loopt de verledding verder, dat maakt dat er zo’n 765 lampen per jaar moeten vervangen worden. Essen kiest voor dimbare en energiezuinige lampen. Dat komt neer op een totale prijs van zo’n twee miljoen euro. Deze prijs wordt door Fluvius aan de gemeente aangerekend, gespreid in de tijd.”

De dimbare ledlampen zorgen voor voldoende zichtbaarheid op straat.

De dimbare ledlampen zorgen voor voldoende zichtbaarheid op straat. © RR

De 3.497 lichtpunten verbruiken jaarlijks 1.005.735 kwH aan elektriciteit (2018). Dat komt overeen met het gemiddelde jaarverbruik van 317 Vlaamse gezinnen. Tegen eind 2024 moet het energieverbruik verminderen naar 582.914 kWh per jaar. Dat is een besparing van 42% elektriciteit op de verlichting. “Deze besparing kan nog hoger oplopen door de lichtintensiteit van bepaalde lampen later op de avond terug te schroeven. Dat kan dankzij dimbare lampen, zonder dat het een nadelig effect heeft op de zichtbaarheid op straat en op de verkeersveiligheid.

Vleermuizen

Opzet is om tegen 2026 in de hele gemeente liefst 24% minder stroom te verbruiken. “Met de verledding verlagen we onze CO2-uitstoot met minstens 100.000 kg. Volgens berekeningen van Fluvius daalt deze van 233.331 kg in 2018 naar maximum 135.236 kg in 2024.”

Ledverlichting betekent een fikse besparing van energie en co2-uitstoot.

Ledverlichting betekent een fikse besparing van energie en co2-uitstoot. © Elke Lamens

Ledverlichting betekent daarnaast ook goed nieuws voor de vleermuizen. “In samenwerking met de milieuraad en Natuurpunt brachten we de vleermuisgevoelige gebieden in Essen in kaart. Op deze plaatsen wordt nu al zo min mogelijk verlichting voorzien. De bestaande lampen vervangen we daar door vleermuisvriendelijke, amberkleurige ledverlichting.”

Een en ander is alvast een antwoord van het Essense bestuur aan de jongeren die in 2019 met een mars naar het gemeentehuis aandacht vroegen voor het klimaat.

 (Elke Lamens)

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio